Steam za Linux potrjen, prva igra bo Left4Dead 2

Mandi

18. jul 2012 ob 22:54:45

Valve je te dni uradno odprl svoj Linux blog in s tem dokončno potrdil prihod Steama in (upajmo) čim večjega števila njihovih iger na GNU/Linux. Z idejo so se nazadnje igrali pred dvemi leti, ko je sicer padla odločitev, da bo treba še malo počakati, tokrat pa kot kaže mislijo zares. Potrditve pa so po tihem deževale že vse od pomladi. Predvsem Phoronix je redno pisal, da mora nekaj biti na tem, ker so v svoje vrste pridobili nekatere najbolj ugledne razvijalce na področju Linux iger.

Za začetek bodo podprli distribucijo Ubuntu 12.04, s katero imajo dobre izkušnje predvsem na strežniški strani, sam Steam klient, ki je že skoraj nared in ki naj bi kmalu štartal v zaprti beti, ter igro Left 4 Dead dve, ki prototipno že deluje, vendar po njihovih besedah še ne dovolj hitro. Trenutno delajo predvsem na hitrenju slednje. Ko bo to končano, pa sledi delo na nadaljnjih naslovih. Datumi še niso znani, mogoče že letos.

V duhu odprtokodne skupnosti prosijo za komentarje in predloge, čeravno za zdaj ne zgleda, da nameravajo kakšen del kode tudi dejansko odpreti. Nima pa Valve nič proti dajanju stvari zastonj in potem služenju na pritiklinah. Team Fortress 2 je večino svojega prihodka ustvaril v free-to-play inačici, na račun kozmetičnih itemov. Isto načrtujejo z že izredno popularno Doto 2. Lepa gesta je bila tudi nedavna izdaja Source Filmmakerja, ki ga sami uporabljajo za pripravo napovednikov za njihove igre.