Izšel Wayland 1.0

Mandi

23. okt 2012 ob 21:45:33

Kristian Høgsberg, inženir pri Intelu in vodja projekta za izdelavo novega grafičnega vmesnika za GNU/Linux je sinoči izdal prvo stabilno verzijo tega vmesnika, Wayland 1.0. Wayland je mišljen kot nadomestek za zdaj že prav priletni X strežnik, prinesel pa naj bi bistveno bolj odzivno 2d grafiko, bliskovito 3d pospeševanje, predvsem pa nov, čist vmesnik za razvijalce.

Z izdajo enice Wayland sicer še ni povsem zrel za produkcijo, so pa zacementirali programski vmesnik (API), tako da lahko razvijalci višjenivojskih grafičnih knjižnic (GTK+, Clutter, SDL, EFL, Qt5, Chromium) začnejo s prehodom nanj. Prvotni načrti, da bi preklop izvedli že v prihajajoči različici Ubuntu 12.10 (mimogrede, nocoj ob 19h bo ima BigWhale predavanje o dvanajstdesetki v ljubljanski Kiberpipi), tako seveda ostajajo neuresničeni, čeprav lahko bolj drzni preverite stanje skozi PPA. Bolj realno ga lahko pričakujemo Ubuntom 13.04 aprila oz. 13.10 oktobra prihodnje leto, najbrž bolj s slednjim. Takrat naj bi tudi videli, kako dobro se nova arhitektura obnese pri vsakdanjem delu oz. koliko hitrejša je od sedanjega Xorg strežnika. K sreči misli Xorg do tedaj izdati compatibility layer, tako da bomo lahko na Waylandu poganjali tudi obstoječe, še neprepisane (unported) X aplikacije.

Po drugi strani pa Wayland ne bo kaj dosti pomagal tistim brez moderne grafične kartice, tj. tistim s starejšim računalnikom, strežniki, virtualnimi strežniki, ali ARM čipi. 3D gonilniki za ta okolja mejijo z obupnega na slabo stanje, medtem ko Wayland in na njem temelječi compositorji (Unity, kmalu tudi Gnome Shell) temeljijo prav na dobri podpori za 3D, v odsotnosti le-te pa se zanašajo na programski gonilnik LLVMpipe Gallium3D, ki zna hitro pokoriti tudi sorazmerno močne procesorje. Zaradi tega je privzeta namestitev Ubunta (odkar so opustili Unity 2D) že zdaj sorazmerno neodzivna v okoljih s starejšim grafičnim procesorjem, medtem ko v Okna prav lepo delajo. Lastniki takšnih okolij bodo zato primorani preveriti druge distribucije, npr. Mint ali Debian, ter druga okolja - KDE, LDXE, morda XFCE.