Izšel Ubuntu 13.04

Matej Huš

27. apr 2013 ob 11:41:02

Čeprav so razmišljali o spremembi načina izdajanja novih verzij, se je Ubuntu odločil ostati pri starem modelu. Za zdaj torej ne bomo videli sprotnega dodajanja novosti, ko so dokončane (rolling release), temveč klasični šestmesečni ciklus. Bistvena sprememba pa je trajanje podpore, saj bodo odslej navadne (torej ne-LTS) verzije vzdrževane samo devet mesecev. Kot pojasnjuje izvršna direktorica Canonicala Jane Silber je to smiselno, saj uporabniki sedaj bodisi tičijo na LTS-verzijah bodisi posodabljajo sistem vsakih šest mesecev. Vzdrževanje treh navadnih verzij sočasno zato ni imelo pravega učinka.

To med drugim pomeni, da je pravkar izšla nova verzija Ubuntu 13.04 s kodnim imenom Raring Ringtail. Poleg posodobljenih paketkov in novih verzij programov, najdemo v novi izdaji storitev Friends, ki združi vsa družabna omrežja pod okriljem Ubuntu Online Accounts. Tam lahko za vsako aplikacijo nastavite, dostop do katerih družabnih omrežij, ki jih uporabljate, in vsebin bo imela.

Izboljšano je tudi upravljanje z okni, kjer smo pridobili nekaj uporabnih trikov. Workspaces pa ni več privzeto vključen, ampak morate za to poskrbeti sami. Unity Dash ima sedaj Social lens in Photo lens, kar na primer omogoča iskanje po vseh fotografijah v Shotwellu in družabnih omrežjih naenkrat. Nautilus je doživel stilsko prenovo.

Na koncu (oziroma že na začetku) opazimo, da je Canonical končno ugotovil, da se je Ubuntu začel rediti. Nova verzija je tako opazno poskočnejša od predhodnika.

Nekaj novosti, ki smo jih pričakovali, se v tej verziji še ni pojavilo in bodo prispele v Ubuntu 13.10 oktobra. Med njimi so Smart Scopes, ki so za zdaj še premalo stabilni (lahko si jih seveda naložite sami). Ti naj bi združili funkcijo zaganjanja lokalnih aplikacij in iskanja po spletu, skratka enovit iskalnik po vsem dostopnem. Hkrati to tudi pomeni, da obljubljenih finih nastavitev zasebnosti še ni. Iskanje po spletu je torej mogoče le v celoti vključiti ali izključiti, ne pa na primer izključiti družabna omrežja ali kaj podobnega. Prav tako ni več WUBI (Windows-based UBuntu Installer) in klasične školjke za GNOME (GNOME 3.8 je še imel podporo za Gnome Classic).