Saleseforcov CEO Marc Benioff o tem, da potrebe po Oknih več ni

Mandi

21. okt 2012 ob 20:04:15

Ob skorajšnji splavitvi Windows 8, Surface tablic, prenovljene Pisarne, Xbox Live ter verjetno še česa na prihajajoči petek šestindvajseti (= 2x13) mora biti Microsoft kar malo razočaran nad pomanjkanjem entuziazma, pričakovanja in vrst pred njihovimi trgovinami. Prednaročil za Surface sicer ne manjka, a to je več ali manj tudi to. Po drugi strani pa je dvomov in nezaupanja za izvoz, zlasti glede novih Oken.

Na tapeti je predvsem prenovljen uporabniški vmesnik, ki bi se moral imenovati Metro, pa se ne bo (ker je njihov pravni oddelek zaspal), ki odpravlja znane elemente zadnjih 15-20 let v dobro celozaslonskega start menija in drugih arhetipov z mobilnih naprav, pa čez neprepričljivo ločevanje med Windows 8 in Windows RT, ki da je potrošniki ne bodo razumeli (no, Vista je imela šest različic, isto Sedemka), pa čez omejevanje nameščanja tretjih operacijskih sistemov (UEFI) in aplikacij (in re Steam prihaja na Linux), pa podporo za starejšo strojno odpremo, pa tako naprej in tako dalje.

Še hujšo opazko jim je privoščil Marc Menioff, direktor podjetja Salesforce, ki ponuja oblačne rešitve za upravljanje odnosov s strankami (CRM). V svojem govoru na nedavni konferenci Cloudforce 2012 v New Yorku je povedal, da po njegovo potrebe po operacijskem sistemu tipa Microsoft Windows 8 v današnjem poslovnem okolju sploh več ni. Tj. ne da ima določene napake, ampak je že tako rekoč nepomemben. Kot pravi, si je takšno mnenje ustvaril skozi pogovore s številnimi partnerji (naročniki njihovih rešitev), ki da so "strašno zaskrbljeni zaradi prehoda na Okna 8", in bolj ko ne razmišljajo, "da ga sploh ne bi izvedli". Namesto tega mislijo zaposlenim dovoliti delo na njihovi lastni napravi (bring your own device), ki pa bržkone ne bo MS tablica, ampak iPad ali kaj iz Androidovega tabora. Ali pač običajni PC prenosnik, ki itak bistveno lepše deluje z obstoječimi Okni (navsezadnje se mudi, saj je Sedemka šele prejšnji mesec prehitela 11 let star Windows XP). Stipuliral je celo, da bi osemka znala biti poslednja različica Oken.

Koliko tega se bo uresničilo, bomo delno videli že letos okoli božiča (sicer bolj za domače uporabnike), poslovni pa bodo svoje odločitve o nadgradnji izkazali prihodnje leto, ali leto potlej.

Vabljeni tudi k nadaljevanju debate na forumu.