Windows Phone 8 nared

Matej Huš

16. sep 2012 ob 16:15:33

Medtem ko Microsoft konec razvoja in začet tiskanja medijev ter distribucijo sestavljavcem računalnikov (stadij RTM, release to manufacturing) operacijskega sistema Windows glasno napove in najavi, so pri mobilnih sistemih precej skrivnostnejši. Špekulirali smo, da bo Windows Phone 8 nared nekje sredi septembra in da ga bomo na prvih telefonih ugledali novembra, a potrditve iz Redmonda ni bilo. Te še vedno ni, a več virov poroča, da je Windows Phone 8 v petek dosegel stadij RTM.

Uradna predstavitev Windows Phone 8 je napovedana za 29. oktober in le nekaj dni pozneje se že pričakuje začetek prodaje naprav z nameščeno novo verzijo. Nove funkcionalnosti so sicer že pokazali, a to ni bila uradna splavitev. Prednaročila bodo marsikod pobirali že pred tem, a pred 29. oktobrom prodaje ne bo. To pa seveda pomeni, da mora Microsoft Windows Phone 8 razvijalcem strojne opreme poslati že prej, da ga ustrezno preizkusijo in nanj prilagodijo svoje naprave.

Uradno v Redmondu komentarjev ne dajejo, a ZDNet in WPCentral poročata, da je Windows Phone 8 nared. Na LiveSino.net so se pojavile celo fotografije razvijalske ekipe, ki podpisuje poster z RTM-verzijo.

Nove telefone z Windows Phone 8, ki bo mimogrede podpiral do 64 procesorjev, tri ločljivosti (800 x 480, 1280 x 768 in 720p), IE10 in še marsikaj, bo seveda predstavila Nokia. Ta od novega sistema pričakuje še več kakor Microsoft, saj je v izjemno slabi kondiciji in nujno potrebuje veliki hit, ki jo bo izkopal iz rdečih številk. Pridružil se ji je tudi Samsung s svojo linijo naprav. Starih telefonov na novo verzijo ne bo mogoče nadgraditi, bo pa zanje na voljo nadgradnja Windows Phone 7.8, ki bo imela nekatere izmed novosti.