Sun Microsystems prevzema MySQL AB

Matej_

16. jan 2008 ob 23:49:22

Sun Microsystems je danes naznanil, da za milijardo dolarjev prevzema podjetje MySQL AB. Sun bo pri tem za vse delnice MySQL AB plačal 800 milijonov dolarjev, preostalih 200 milijonov pa bodo predstavljale opcije. Glavni proizvod podjetja MySQL AB je njihov sistem za upravljanje z bazami podatkov (SUBP) - MySQL. Slednji je trenutno na voljo v verziji 5.0, pripravlja pa se verzija 5.1, ki ima zaenkrat še oznako RC (Release Candidate). MySQL sicer ob PostgreSQL-u velja za enega izmed najbolj priljubljenih odprtokodnih SUBP.

Poteza Suna morda niti ni tako pričakovana, če vemo, da je eden od največjih igralcev na trgu SUBP - Oracle pred približno dvema letoma že kupil dve podjetji, ki sta za MySQL dobavljali dve zelo pomembni komponenti. V obeh primerih gre za motorja (ang. Database Engine), ki operirata z bazo podatkov. Pri podjetju Innobase je to InnoDB, pri podjetju Sleepycat Software pa Berkeley DB. Med drugim tudi zaradi pritiskov Oracla, pri obnovitvi pogodbe z InnoDB, je MySQL AB začel z delom na novem motorju za njihov glavni proizvod, imenovanem Falcon. Je pa slednji še v zelo zgodnji fazi razvoja in sodeč po nekaterih testih zmogljivosti ponekod kar krepko za trenutno dostopnimi alternativami, kljub temu pa bo za Sun nakup pomenil precejšno utrditev položaja na trgu SUBP.

Vprašanje, ki se pri tem prevzemu postavlja je tudi, v kakšen položaj to postavi PostgreSQL. Slednji je do sedaj bil s strani Suna deležen kar močne podpore. Skupnosti PostgreSQL-a je Sun recimo prispeval nekaj strežnikov, bil pa je tudi vključen v razvoj in ima med drugim enega od zaposlenih, ki je član takoimenovanega PostgreSQL "core" tima. Sun je v lanskem letu bil odgovoren za enega prvih uradnih testov zmogljivosti, ki je PostgreSQL postavil le nekoliko za Oracle in pred MySQL. Neposredna primerjlivost teh testov zaradi razlik v strojni in programski opremi sicer ni možna, nudijo pa dobro orientacijo, ko je v presojo vključena še cenovna komponenta.

Vsekakor to pomeni, da bo dogajanje na odprtokodnem trgu še pestro in da bomo v prihodnosti verjetno deležni še večjih premikov. Upamo lahko tudi, da bo Sun sprostil vsaj pogoje GPL licence, ki se sedaj nanašajo na MySQL-ove "Connectorje", saj PostgreSQL-ovim, z BSD licenco kritim, po finančni plati le težko konkurirajo.