Sedmica končno prehitela XP

Matej Huš

2. sep 2012 ob 17:39:57

Windows 8 je svež kakor jutranje žemljice (trenutno ga je mogoče dobiti le v volumskem licenciranju), Windows XP pa se ponaša z metuzalemsko starostjo skoraj 11 let. In vendarle se je šele ta mesec zgodilo, da je Windows XP predal žezlo najbolj uporabljanega operacijskega sistema svojemu vnuku Windows 7. Vmesna Vista itak nikoli ni imela možnost, da bi dosegla omembe vredno uvrstitev.

Sedmica je pri domačih uporabnikih na Zahodi že nekaj časa na prvem mestu, a če pogledamo statistiko globalno, je slika drugačna. Ogromno poslovnih uporabnikov vztraja na Windows XP, ker Sedmica ne prinaša nobene zanje pomembne novosti, ki bi upravičila strošek nadgradnje. Nadaljnji zaviralec je ogromen azijski trg, kjer prevladujejo piratske kopije Windows XP, ki zasedajo ogromen delež računalnikov.

Netmarketshare v obzir vzame vse te vpliva in šele za avgust 2012 so izračunali, da je Windows 7 resnično prehitel XP-je. Delež XP-jev je padel na 42,5 odstotka, kar je malenkost več kot Sedmica (42,7 odstotka). Tretje mesto drži Vista s sramotnimi šestimi odstotki. Predzadnji dve verziji Mac OS X (10.7 in 10.6) imata skupaj skoraj pet odstotkov oziroma šest skupaj z Mac OS X 10.8, vsa ostala konkurenca pa slabe tri. Linux ždi pri 1,1 odstotka.

To torej pomeni, da poslovni uporabniki počasi ugotavljajo, da je Windows 7 naslednji xp. Ker ima Windows 8 obilico vizualnih sprememb, na katere bo raznorazne uporabnike v podjetjih sila težko navaditi (spremembe pač nikoli niso sprejete z odobravanjem), obstoji nevarnost, da bo šla Osmica po poti Viste. Microsoft se trudi, da se to ne bi zgodilo, a mu zadnje povečevanje tržnega deleža Windows 7 ne dela v prid.

Zanimiv je tudi pregled mobilnih operacijskih sistemov, kjer so karte premešane. Tam krepko vodi Applov iOS s 66 odstotki, drugi je Android z 21 odstotki. Ostanki so odpadli na Javo ME, BlackBerry in Symbian. Windows Phone z 0,62 odstotka je daleč najslabši, a se popravlja.

Med brskalniki vodi Internet Explorer, ki je po več mesecih izgubljanja letos prikazal nekaj pozitivnih mesecev in vztraja okoli 54 odstotkov. Drugi je Firefox (20 odstotkov oziroma desetino manj kot v začetku leta), tretji Chrome (19 odstotkov oziroma desetino več). Safari (pet odstotkov) in Opera (1,6 odstotka) sta pribita na četrtem oziroma petem mestu.