Ustanovitelj Wikileaksa ne bo izročen ZDA

Matej Huš

4. jan 2021 ob 19:19:41

Britansko sodišče je na prvi stopnji razsodilo, da se ameriška zahteva po izročitvi Juliana Assangea, ki je ustanovitelj znane žvižgaške spletne strani Wikileaks, zavrne. ZDA Assangea zaradi objave tisočev tajnih dokumentov o afganistanski in iraški vojni ter diplomatskih depeš obtožujejo 18 kaznivih dejanj, med njimi razkrivanje tajnih podatkov, vohunjenja in vdorov v računalniške sisteme. Sodnica Vanessa Baraitser je razsodila, da bi bila izročitev ZDA škodljiva za zdravje in življenje, saj bi se izjemno povečala možnost, da bi Assange storil samomor. V ZDA mu namreč grozi 175 let zapora.

Julian Assange je bil med junijem 2012 in aprilom 2019 na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, kamor se je zatekel zaradi izročitve Švedski. Slednja je decembra 2010 izdala evropski priporni nalog zaradi suma spolnega napada in posilstva dveh žensk. Istega meseca so Assangea pridržali v Veliki Britaniji in ga proti plačilu varščine izpustili na prostost. Ko so februarja 2011 odločili, da se Assange izroči Švedski, bi se moral junija 2012 zglasiti na sodišču (po izčrpanju pravnih sredstev). Še pred tem je vstopil v ekvadorsko veleposlaništvo, kjer je ostal sedem let. Avgusta 2015 so vse švedske obtožbe razen za posilstvo zastarale, leta 2017 pa je švedsko tožilstvo v celoti odstopilo od pregona. Decembra 2017 so ZDA potem zahtevale izročitev, marca 2018 pa je velika porota v ZDA uradno potrdila obtožnico. Ekvador je Assangeu gostoljubje odpovedal aprila 2019 in britanska policija ga je takoj aretirala. Odtlej ostaja v priporu.

Današnjo razsodbo je svet sprejel z mešanimi občutki. ZDA so takoj napovedale pritožbo, zato bo usoda Juliana Assangea še nekaj časa nejasna. Amnesty International pa ob tem poudarja, da so ameriške obtožbe politično motivirane in predstavljajo hudo grožnjo svobodi medijev in izražanja. Odvetnik Assangea je napovedal zahtevo za izpustitev proti plačilu varščine. Mehika pa mu je že ponudila azil.

Toda britanska sodba Assangea ne oprošča dejanj. Sodišče je zgolj ocenilo, da bi bila izročitev ZDA glede na zdravstveno stanje obtoženega in grozečo kazen v ZDA kršitev človekovih pravic. Pričakovati je, da bi bil v ZDA premeščen v izolacijo v najbolj varovanih zaporih. Sodišče ni pritrdilo obrambi, da Assangeu v ZDA ne bi zagotovili poštenega sojenja. Ima pa Assange hudo obliko klinične depresije, hkrati pa je dovolj pameten in odločen, da bi lahko obšel načine za preprečitev samomora - to je bil glavni pomislek. Sodišče pa ni sprejelo argumenta, da Assangea ščiti svoboda govora in medijska svoboda. Če mu bodo obtožbe dokazali, bo to kaznivo dejanje tudi v Veliki Britaniji.