Kaj se dogaja z Assangeovo zavarovalno polico?

Matej Huš

16. apr 2019 ob 07:39:02

Wikileaks je junija 2016 objavil 88 GB veliko šifrirano datoteko, s čimer naj bi zaščitili svoje delo in svojega ustanovitelja Juliana Assangea. Če bi se kaj zgodilo, bi na internetu razkrili šifrirne ključe, ki bi omogočili vpogled v objavljen arhiv. To je sovpadalo z afero nezaščitene elektronske pošte Hillary Clinton. Julian Assange je tedaj dejal, da vsebujejo informacije o Hillary Clinton dovolj dokazov, da bi jo lahko kazensko preganjali. Dokumente so kasneje razkrili ruski hekerji, Hillary Clinton pa se ni zgodilo nič.

Datoteka je sedaj ponovno v središču zanimanja, saj so Juliana Assangea aretirali. Ali je še aktualna glede na poznejša razkritja, lahko le ugibamo. Po besedah ekvadorskega zunanjega ministra je Assange na svoj telefon namestil program, s katerim lahko hitro razkrije šifrirne ključe, če bi ocenil, da je njegovo življenje v nevarnosti (panic button). Toda, kot kaže, je londonska policija aretacijo izvedla tako, da Assange te možnosti ni imel, trdi Business Insider. Assange naj bi bil v preteklosti večkrat zagrozil ekvadorskemu veleposlaniku, da bi omenjena zavarovalna polica imela hude posledice za Ekvador, če bi jo sprožil. Obstajajo sicer štiri datoteke, ki imajo v imenu besedo zavarovanje (insurance) in so javno dostopne, a za nobeno nimamo ključev.

Medtem Wikileaks zanika, da bi zaradi aretacije v svet poslali kakršnekoli nove datoteke. Poudarjajo, da njihov strežnik, s katerega je moč prenesti številne datoteke, obratuje že leta.