Prepovedi uporabe prepoznavanja obrazov se širijo

Matej Huš

18. jul 2019 ob 21:35:11

Potem ko je San Francisco pred dvema mesecema postal prvo mesto, ki je prepovedalo uporabo tehnologije za prepoznavanje obrazov, zgledu sledijo še druga mesta. Drugi je bil Somerville v Massachusettsu, tretji pa postaja Oakland. Mestna oblasti so zakonodajo sprejele v torek in z njo prepovedale "pridobivanje, posedovanje, uporabo ali dostop" do opreme za avtomatsko ali polavtomatsko prepoznavanje obrazov, ki služi identifikaciji posameznika.

Oakland je imel že doslej precej stroga pravila, saj so morali morebitni uporabniki tehnologij za nadzor predhodno dovoljenje Komisije za zasebnost, kar je veljalo tudi za državne in zvezne oblasti ter financiranje. Predsednica mestnega sveta pojasnjuje, da je zanesljivost tehnologije prenizka, etičnih standardov še ni, tehnologija pa predstavlja vdor v posameznikovo zasebnost in prinaša tveganje za sistemske zlorabe. Obstaja nevarnost, da bi bili prebivalci zaradi uporabe te tehnologije dejansko manj varni, kar bi napačna identifikacija lahko vodila do neupravičenih aretacij, uporabe sile in pregona.

Tudi v Sloveniji je uporaba tehnologije za avtomatično identifikacijo posameznikov v splošnem prepovedana. Za uporabo bi namreč morali razpolagati z zbirko osebnih podatkov, ki je v ta namen ni moč zakonito pridobiti. Prav tako bi pri prepoznavanju nastajala nova zbirka osebnih podatkov. Spomnimo, da nedavna odločitev ustavnega sodišča prepoveduje celo avtomatično zajemanje registrskih tablic, ker gre v primerjavi s prekrški za nesorazmeren poseg v zasebnost. Prepoznavanje obrazov na javnih mestih bi predstavljalo še bistveno večji poseg v zasebnost.