Facebookovo prepoznavanje obrazov

Matej Huš

2. mar 2018 ob 14:04:38

Facebook začenja široko uporabljati algoritem za prepoznavanje obrazov, kažejo obvestila, ki jih je v zadnjem dnevu prejelo več uporabnikov. Funkcija, ki je privzeto vključena, a jo lahko uporabniki ugasnejo, analizira fotografije in s precejšno natančnostjo ugotovi, kdo je na njih. Facebook pravi, da bo to uporabnikom omogočilo najti neoznačene fotografije, na katerih so, zatreti predstavljanje neznancev z lažnimi fotografijami in slabovidnim ljudem olajšalo ugotoviti, kdo je na fotografiji. Prepoznavanje obrazov ne bo delovalo v EU in Kanadi, ker zakonodaja to prepoveduje.

Nobena skrivnost ni, da Facebook že dlje časa razvija algoritem za prepoznavanje obrazov, ki ga tudi s pridom uporabljajo. Nenadna množica obvestil o tej funkciji sumljivo sovpada z razsodbo kalifornijskega sodišča, da Facebook zavezuje zakonodaja, ki zahteva obvestilo in izrecno strinjanje uporabnikov pred zbiranjem biometričnih podatkov. Facebook sicer zatrjuje, da povezave ni in da so nekateri uporabniki sedanje obvestilo videli že decembra, sedaj pa so zgolj povečali obseg delovanja.

Spomnimo, da je Facebook že vsaj leta 2011 začel eksperimentirati s predlogi pri označevanju oseb na fotografijah, za kar je seveda potreboval prepoznavanje obrazov. Evropske države so se hitro odzvale in Facebooku dale vedeti, da to v EU ni dovoljeno. To pa ne spremeni dejstva, da Facebook morda tega za Evropejce res ne počne, a načeloma ima vse potrebne podatke, da bi to lahko počel. In Facebook je ameriško podjetje.