Nove obtožbe o izkoriščanju dijakov pri proizvodnji Applovih pametnih ur

Matej Huš

29. okt 2018 ob 17:50:11

Apple se je ponovno znašel pod točo kritik, da pri proizvodnji njegovih izdelkov v slabih razmerah proti zakonu delajo tudi vajenci. Pred leti so obtožbe letele na dogajanje v tovarnah Foxconna, sedaj pa je problematičen podizvajalec Quanta Computer, ki izdeluje pametno uro Apple Watch.

Nevladna hongkonška skupina za delavske pravice SACOM (Students and Scholars Against Corporate Misbehavior) je v svojem poročilu izpostavila sporne prakse. Gre za nadaljevanje preiskave iz lanskega leta, ki je prav tako odkrila nepravilnosti, a sta tedaj Apple in Quanta zanikala kakršnokoli poslovno sodelovanje (!). Zato so letos poleti raziskavo razširili in ugotovili, Quanta zagotovo proizvaja Apple Watch (to sta sedaj priznali tudi podjetji), pri proizvodnji pa sodelujejo vajenci, stari od 16 do 19 let.

Načeloma s študijsko ali dijaško prakso ni nič narobe, dokler ne gre za izkoriščanje. V konkretnem primeru obstojijo sumi za izkoriščanje, saj dijaki brez opravljene prakse ne morejo dokončati izobraževanja, v podjetju pa delajo stvari, ki niso v povezavi z njihovim šolanjem. Tako prakso opravljajo tudi dijaki na poslovnih, kozmetičnih, predšolskih in turističnih smereh izobraževanja. Dijaki opravljajo dela, ki ne pripomorejo k njihovemu izobraževanju, pogosto pa morajo delati v nasprotju z zakonodajo. To vključuje nadure in nočne izmene, ki so po kitajski zakonodaji za vajence prepovedane. Dijaki so morali delati enako kot redno zaposleni, torej v izmenah od 8. do 20. ure ali obratno, šest dni na teden. Prav tako so v tovarne napoteni dijaki prvih letnikov, ki prakse sploh nimajo v programu, ker so še premladi.

Apple se je odzval na obtožbe z zagotovilom
, da bodo zadevi prišli do dna. Zatrjujejo, da so med marcem in junijem trikrat preverili razmere v Quanti in da nikoli niso našli vajencev. Dodajajo, da podrobno preiskujejo navedbe, saj imajo ničelno toleranco do tovrstnega početja. SACOM vztraja, da so navedbe točne, saj so jih pridobili v intervjujih z 28 dijaki, ki so delali v tovarnah. Imena so zaradi varovanja osebnih podatkov zakrili, so pa znana preiskovalcem.

To ne bi bilo prvo tovrstno početje. Lanskega novembra je Foxconn priznal, da so praktikanti nezakonito delali nadure pri proizvodnji iPhona X. Apple je tedaj dejal, da so v tovarno poslali osebje, ki bo odpravilo kršitve. Foxconn je ob tem vztrajal, da je bilo delo, sicer tehnično nezakonito, sporazumno in plačano. Zagotovil je, da se bo tovrstna praksa končala. Apple medtem od vseh partnerjev v svojih proizvodni verigi zahteva, da imajo manj kot 10 odstotkov dijakov in študentov.

Izkoriščanje študentov in dijakov v kitajskih podjetij postaja čedalje večji problem. Zaradi rastočega standarda se večajo pritiski na plače, zato imajo podjetja težave z zagotavljanjem poceni delovne sile, ki jo pričakujejo njihovi partnerji. Organizacije za varstvo pravic opozarjajo, da nekatere lokalne oblasti aktivno vzpodbujajo šole k napotitvam dijakov na prakso v proizvodne hale. To je eden izmed pomembnih dejavnikom, s katerimi posamezna območja skušajo privabiti investicije.