Q2: Android telefoni obvladujejo 2/3 svetovnega trga

Mandi

14. avg 2012 ob 11:30:12

Medtem ko se Apple in Samsung v Kaliforniji tožarita okoli izvirnosti in distinktivnosti dizajna iPhona, oziroma Samsungovega paničnega kopiranje slednjega (sodnica ima že poln kufer njunih trikov), so ven prišle prodajne številke na trgu pametnih telefonov v 2. četrtletju letošnjega leta. Kot pravi IDG, so Android telefoni pobrali kar 68.1% prodaje na globalni ravni, ali 104 od 154 milijonov v tem četrtletju proizvedenih naprav. Apple je tačas izdelal 26 milijonov iPhonov, ali 16.9%.

Če se še malo bolj poglobimo v številke (glej sliko), gre najbolje Samsungu z 46.1 milijona odposlanimi telefoni (44% Android ekosistema), blizu dvakrat toliko kot Apple, pri čemer so si glede na isto četrtletje lani prisvojili še za 2% Applovega tržnega deleža (lani 18.8%). Del tega zmanjšanja je sicer mogoče pripisati odlaganju nakupa v pričakovanju jesenskega iPhone 5, a glavni motor rasti je predvsem Samsungov nastop na še razvijajočih trgih, kjer se odlično prodajajo predvsem njihovi cenejši modeli in kjer jim Apple ne more ravno konkurirati (še dobro).

Lani je tako Android po prodaji dohitel iOS, to pa je bil tudi trenutek, ko se je Apple odločil odreagirati s salvo patentnih tožb širom oble. O njih bolj ali manj redno pišemo tudi v teh logih. ReadWriteWeb pravi, da ne brez uspeha, saj je denimo HTC po majski predstavitvi modela One X moral tega hitro umakniti, rezultirajoč v enem najslabših četrtletnih rezultatov v zadnjih letih. Apple je očitno mnenja, da lahko isto doseže proti Samsungu - radi bi 2.5 milijarde dolarjev odškodnine, potem pa še 20 do 35 dolarjev licenčnine na vsak proizvedeni telefon ali tablico (številka gre gor vsak drugi dan sojenja). Očitno jim je odlično poslovanje Microsoftove mobilne divizije, ki skoraj ves svoj prihodek potegne prav iz patentnih licenčnin, dalo misliti. Obenem se Apple tudi bolje odziva na dogajanje na trgu - iPhone 5 bo letos na voljo mesec prej kot običajno (že septembra), skoraj potrjen pa je tudi manjši, 7'' iPad, ki se bo potegoval z lani formiranim segmentom Galaxy Tab - Kindle Fire - Nook Tablet - Google Nexus 7. Poznavalci že pravijo, da bosta Amazonov in Barnes&Noblov izdelek imela še in še težav s preživetjem. B&N je že znižal ceno z 199 na 179 dolarjev, najbrž kar pod točko profitabilnosti.