#AndroidRage

Mandi

10. dec 2012 ob 11:22:56

Microsoftova marketinška ekipa za Windows 8 je spet poskušala biti kul, pa ji ni uspelo: svoje sledilce so preko twitterja poprosili za izpovedi o groznih izkušnjah z Android malwarom, pri čemer naj bi posebej domiselni dobili "odrešitev", najbrž v obliki WP8 telefona ali programja. Želeli so namreč izpostaviti, da ima WP8 kot platforma bistveno manj težav s trojanci in drugo zalego kot pa Android.

Če je to že res, vsaj v absolutnih številkah (Android aplikacij je namreč bistveno več od WP8), pa kaj dosti pozitivnih komentarjev ni bilo. Namesto tega se je pod heštegoma #AndoidRage in potem #WindowsRage pojavil var norčevanja čez slab varnostni pedigre Microsoftovih izdelkov, tam od DOS-a naprej. Bolj prijazni od twitterašev so jim svetovali kvečjemu to, da naj se nehajo ukvarjati z brezpredmetnimi žalitvami in se raje fokusirajo na izdelavo dobrega izdelka.

Prodaja okenskih izdelkov namreč ni ravno blesteča. Surfacov so prodali le za četrtino od načrtovanega 1-2 milijona enot še letos, za januar najavljeni Pro pa že zdaj ne navdušuje z višjo ceno, težo in zgolj polovično avtonomijo. Analitska hiša IDG ne napoveduje pomembnejših premikov še vsaj 4 leta. Počasna prodaja tablic pomeni tudi, da delež Windows 8 ne rase nič kaj hitro - trenutno je komaj kaj več od odstotka, medtem ko se XP še vedno drži pri štiridesetih. Mobilno prihodnost vsi pripisujejo Androidu, predvsem zaradi poplave poceni pametnih telefonov na vseh rastočih trgih, za tiste, ki pa še vedno posegajo po cenejših "feature phonih", pa je veliki junak sicer problematični RIM, ki je z že dotrajanim modelov Curve z BlackBerry OS 7 podvojil svoj globalni tržni delež z 5 na 11%, večinoma prav na rovaš Microsoftovega glavnega partnerja Nokia. WP8 tako sicer ima manj malwara, a to predvsem zato, ker zanimanja za platformo ni - ne pri uporabnikih in posledično tudi ne pri zlikovcih.