Torvalds pokazal sredinec Nvidii

Matej Huš

21. jun 2012 ob 07:37:21

Nvidia predstavlja eno najbolj togih podjetij, ko govorimo o podpori za Linux. Čeprav so poleg AMD-ja edini omembe vreden proizvajalec grafični čipov in njihovi čipi Tegra poganjajo ničkoliko Androidnih naprav, se Nvidia ne premakne niti za milimeter. Resda so letos postali član The Linux Foundation, a večina distribucij mora še vedno uporabljati ljubiteljske odprtokodne gonilnike, ki so napisani z reverznim inženiringom. Ta teden je zato zelo zabavno počilo na relaciji Linus Torvalds-Nvidia.

Torvalds posebne predstave ne potrebuje, saj je izumil Linux, za kar je letos prejel posebno nagrado. Zaradi tega se je mudil na Finskem in ob tej priložnosti je Univerza Aalto organizirala debato s Torvaldsom (posnetek je spodaj). Zanimiv del se prične nekako ob 49. minuti, ko je Torvalds v komentarju na zanikrno podporo za Linux iz Nvidie le-to sočno nekam poslal. Posebej žalostno je, da Nvidia na veliko prodaja Tegro, ki je hit prav zaradi Linuxa (Android), medtem pa v sosednji hali pripravljajo grafične čipe, za katere je podpora v Linuxu obupno slaba (a ne neobstoječa!). Težava se vleče že leta.

Torvaldsov izpad seveda ni ostal neopažen, ampak je pritegnil celo uradni Nvidiin odgovor. V polikani izjavi za javnost so pojasnili, da so se odločili za strategijo, v kateri želijo vsem uporabnikom ne glede na platformo ali arhitekturo omogočiti enako uporabniško izkušnjo. Po njihovem mnenju so prednosti troje: uporabniki Linuxa dobijo podporo isti dan kot ostali; na Linuxu podpirajo vrsto grafičnih čipov in gonilnike redno posodabljajo; aktivno sodelujejo v razvoju Linuxovega jedra za ARM. To vse drži, a Nvidia gonilnikov ne bo odprla niti ne bo podprla vseh možnosti, ki so standard na ostalih platformah. Psi lajajo, karavana vleče dalje.