NVIDIA postala članica The Linux Foundation

Mandi

8. mar 2012 ob 07:31:09

NVIDIA je včeraj postala član ustanove The Linux foundation, ki skrbi za razvoj, promocijo in standarizacijo operacijskega sistema Linux. Odločitev je bila na široko pozdravljena, posebej v upanju, da to pomeni boljše sodelovanje nVidie z ostalimi velikimi igralci v Linux sferi in morda celo začetek odprtokodne različice njihovih grafičnih gonilnikov, posebej po tem, ko se je lani pridružil Broadcom in istočasno zagotovil odprtokodne gonilnike za njihove priljubljene wireless čipe (s katerimi je bilo prej še in še problemov).

To sicer ni nujno, oz. članstvo v fundaciji podjetja v ničemer ne obvezuje k uporabi odprtokodnih licenc za svoje gonilnike (med člani sta tudi Adobe in Oracle, odprti kodi ne najbolj prijazni podjetji). NVIDIA namreč trenutno ne ponuja odprtokodnega grafičnega gonilnika, niti ne vlaga sredstev (zaposleni, dokumentacija) v njegov razvoj. Večina GNU/Linux distribucij zato po privzetem uporablja z reverznim inženiringom pripravljeni gonilnik Nouveau, ki deluje dobro, a zaostaja v novih funkcijah, hitrosti 3D pospeševanja in porabi energije. Številni uporabniki zato ročno vklapljajo zaprti gonilnik, ki je na voljo ažurno in skoraj istočasno z Windows različico (a zahteva ponovno prevajanje po vsaki posodobitvi jedra, in tega je zadnje čase veliko). ATI, ki je tudi član fundacije, je nekoliko bolj vzoren, saj sicer ponujajo zaprte gonilnike Catalyst, vendar za svoje izdelke ponujajo specifikacije in zaposlujejo manjšo ekipo razvijalcev, ki dela samo na odprtokodnih gonilnikih.

Fokus podjetja naj bi bil bolj na mobilno področje, saj ponujajo v Android (Linux) svetu veliko rabljeni mobilni SoC (procesor, GPU in vezno čipovje vse na enem čipu) Tegra. Lani so že izdali Ubuntu derivat za ta čip, trenutno pa upajo na bolj poglobljeno sodelovanje z ostalimi ARM igralci, npr. glede kernel modula DMA-BUF, kjer so minuli mesec rahlo pogoreli zaradi nasprotovanja odprti licenci.