Linus nekaj časa ne bo skrbel za nove verzije Linuxovega jedra

Matej Huš

17. sep 2018 ob 20:22:41

Linus Torvalds je danes presenetil s sporočilom, da se za nekaj časa umika z mesta glavnega razvijalca Linuxovega jedra, kjer je že od samega začetka Linuxa. Za odmor se je odločil iz osebnih razlogov, ki pa jih je podrobno pojasnil. "Pogledal se je v ogledalo" in ugotovil, da ima težave v odnosu do ljudi, kar mora popraviti.

Torvalds je znan po občasnih izpadih, kjer je druge programerje, ki pišejo kodo Linuxovega jedra, pa tudi ostale deležnike poslal k vragu. Večidel se je skupnost tega navadila, čeprav nihče ni bil prav zadovoljen z njegovim odnosom do ljudi. Povod za to spoznanje je bržkone zadnji zaplet z Maintainer Summitom, ko je Torvalds pozabil na termin in v tem času rezerviral dopust z družino na Škotskem. Čeprav je predlagal, da se vrh odvije brez njega, ostali razvijalci - gre za skupino okrog 30 ljudi, ki se vsako leto pogovarja o procesu razvoja jedra - niso bili tega mnenja. Na koncu je po nekaj slabe volje Maintainer Summit prestavljen iz Vancouvra v Edinburg.

In nato je Torvalds v sporočilo, ki bi moralo biti rutinsko dolgočasno naštevanje novosti v jedru 4.19, zapisal dolg sestavek, v katerem priznava svoje napake in se opravičuje zanje. Verzijo 4.19 bo do konca oddelal Greg Kroah-Hartman. Torvalds je poudaril, da ne gre za izgorelost, saj si želi delati, vendar mora najprej rešiti problem svoje komunikacije z ljudmi. Druga pomembnost novost je, da ima Linux odslej pravila obnašanja, medtem ko je bila doslej pomembna le kakovost kode.

Kaj se bo na koncu zgodilo, ostaja neznanka. Mnogo ljudi meni, da je Torvalds storil korak, ki bi ga bil moral že zdavnaj. Ali se bo tudi po njegovem povratku kaj spremenilo, pa bomo videli.