Nvidia bo sodelovala z Linuxom

Matej Huš

25. sep 2013 ob 12:51:08

Linus Torvalds je lani Nvidii dobesedno pokazal sredinec. Šlo je za dobro naštudirano gesto ob obisku na Univerzi Aalto na Finskem, kjer je debata zajadrala tudi v smer odnosov med Nvidio in skupnostjo Linuxa. Torvalds je kritizal obupen odnos odnos Nvidie do odprte kode, a kot kaže, se stvari spreminjajo. Nvidia je začela objavljati dokumentacije o svojih grafičnih procesorjih, s čimer bo mogoče izdelati boljše odprtokodne gonilnike zanje na Linuxu.

Nvidia seveda ne ignorira Linuxa, saj za svoje grafične kartice vestno pripravlja gonilnike za Linux. Problem je, da izda le binarno prevedeno kodo, ne pa izvorne kode. Tako dobimo gonilnik, ki sicer deluje prav dobro, a smo ob primerih napak ali želji po modifikacijah prepuščeni sami sebi, saj je dokumentacije sila borna. Obstajajo sicer Nvidiini odprtokodni gonilniki nv za 2D-delo, a so razvoj ukinili.

Zato se skupnost Linux muči z razvojem odprtokodnega gonilnika Nouveau za Nvidiine čipe. Ta je seveda daleč od idealnega, saj so ga večinoma sestavili z vzvratnim inženiringom zaprtih gonilnikov. Nvidiina napoved, da bodo razkrili več dokumentacije, je zato zelo dobrodošla. Začeli so sicer previdno, saj so najprej pokazali dokumentacijo za Device Control Block (DCB). Za začetek novega ni veliko, priznava tudi Nvidia, saj gre večidel za znane stvari, a bo kmalu drugače. Nvidiini razvijalci bodo spremljali lists.freedesktop.org, kjer poteka sodelovanje na Nouveauju, kjer bodo sodelovali. Hkrati bodo sčasoma razkrivali še drugo dokumentacijo in odgovarjali na specifična vprašanja.

Težko je reči, kam se bo vse skupaj odvilo. Bodisi gre za premeten marketinški trik in v resnici ne bodo pokazali nič uporabnega, bodisi bo Nvidia začela polno sodelovati z odprtokodno skupnostjo. Ali pa bo resnica nekje vmes. Tega mnenja je tudi Linus Torvalds, ki se je na dogajanje že odzval. Povedal je, da je zelo optimističen, a je treba počakati, kaj bo Nvidia še storila.