Trg pametnih telefonov vedno bolj v rokah Samsunga in Appla

Mandi

18. jun 2012 ob 13:01:44

Sodeč po podatkih analitske hiše ABI je trg pametnih telefonov že praktično duopolen. Samsung in Apple imata skupaj 55% tržni delež pri prodaji, ob tem pa kar 90% vsega dobička v branži. Južnokorejci so v prvih treh mesecih letošnjega leta odposlali 43 milijonov telefonov, Apple pa 35 milijonov. Po številu prodanih telefonov so sicer vodilni od lanske jeseni, vendar Apple še vedno kraljuje glede marž in posledično dobička.

Od ostalih proizvajalcev z dobičkom poslujeta le še HTC in ZTE (Kitajska), dočim sta Nokia (11.9 mio) in RIM (11.1 mio) že nekaj časa pod vodo. Nokia bi nasploh morala doseči kar 5000% letno rast prodaje Windows Phone modelov, če bi hotela zgolj obdržati sedanji tržni delež Symbianov, ki sicer pospešeno pada. Finci se že najavili odpuščanja in začeli iskati dodaten vir zaslužka v svojem patentnem portfelju, je pa zanimivo, da še vedno aktivno investirajo v razvoj knjižnice Qt (svojčas del MeeGa), kljub temu da naj bi jo s prehodom na Windows Phone črtali. Neuradno je sicer mogoče slišati, da je Nokia njihovo investicijo sprejela zgolj zaradi potrebe po finančni injekciji, zato naj bi se slej ko prej vrnili k lastnemu OS-u in liniji telefonov, če bodo seveda uspešno prebrodili sedanjo krizo.

RIM medtem vse upe polaga v poznojesenski/zimski prihod BB 10 telefonov, mišljenih predvsem za poslovne uporabnike. Dotlej bodo skoraj zagotovo na voljo iPhone 5 oz. prvi telefoni z Androidom 5.0 Jelly Bean, zato jim razlogov za skrb nikakor ne manjka.

Prostor za rast sicer še je. Pametni telefon ima šele nekaj čez 50% Evropejcev oz. Američanov.