Nokia napovedala menjavo vodstva, odpuščanje 10.000 delavcev

Mandi

15. jun 2012 ob 04:29:19

Rdeče številke in znižanje bonitetne ocene na zgolj eno stopnjo nad špekulativno so Nokio prisilile v precej resne ukrepe. Že z 1. julijem bodo zamenjali kar pet članov uprave (za vse ključne sektorje), takoj zatem pa se začne delo na reorganizaciji podjetja. Do konca prihodnjega leta mislijo zapreti vse svoje tovarne v Nemčiji in Kanadi, ter še tovarno v mestu Salo na Finskem. Istočasno se bodo znebili še manj nujnih kadrov v IT, podpori in na pravnem oddelku. Skupaj naj bi jih v poldrugem letu, do konca 2013, zapustilo nekje deset tisoč zdajšnjih zaposlenih. Trenutno jih je sicer slabih sto petindvajset tisoč.

Preostali zaposleni bodo ves svoj fokus uperili v tri strateška območja - povečanje prepoznavnosti linije Lumia, lokacijske storitve in poslovne telefone.

Reorganizacijo so najavili skupaj z zadnjimi poslovnimi rezultati, upajoč, da bo to pomirilo investitorje. Ni jih. Delnice so že izgubile 15% svoje vrednosti in zdaj na NYSE trgujejo pri 2.5 dolarja za delnico, oz. na slabi četrtini vrednosti izpred dveh let. Analitiki zato zaključujejo, da so zdaj možnosti za prevzem ali združitev z Microsoftom kvečjemu minimalne, če sploh. Zdajšnjega sodelovanja sicer ne postavljajo pod vprašaj, ker Microsoft trenutno še kako potrebuje Nokio (tj. delež na trgu mobilnih naprav), za naprej se pa pač ne ve.