Nokia bo uporabljala Qt

Primož Resman

8. jul 2009 ob 14:34:46

Nokiin na Linuxu osnovan operacijski sistem Maemo je zelo nišen izdelek, saj ga uporabljajo le na dveh internetnih dlančnikih N800 in N810. Do sedaj so za razvoj aplikacij uporabljali knjižnico GTK+, ki jo uporablja tudi Gnome namizno okolje. Za novo izdajo sistema Maemo, ki bo nasledil trenutno aktualno 5. različico, se je Nokia odločila GTK+ zamenjati s Trolltechovim paketom Qt knjižnic, katerega največji uporabnik je namizno okolje KDE. Zaradi zamenjave so že povabili razvijalce okolja Gnome, da svoje aplikacije priredijo in naredijo združljive s Qtjem.

Nokia je povedala še, da je možnost skupnega Qt APIja za Maemo in Symbian zelo verjetna, zaradi česar bi Maemo postal mnogo bolj zanimiv za razvijalce. Trenutno so uporabniki Nokiinih Maemo napravic zelo redki, zato je vlaganje truda v razvoj za to platformo skorajda nesmiselno. A s skupnim APIjem bi razvijalci aplikacijo zlahka prenesli tudi na Symbian, ki je zaenkrat še vedno daleč najbolj razširjen operacijski sistem na pametnih mobilnikih, in s tem dobili veliko večje število uporabnikov.

Pravijo, da je cilj zamenjave osnovnih knjižnic narediti Maemo bolj dostopen množicam, kar je z napovedanimi netbooki in novim internetnim dlančnikom, ki bo imel tudi GSM povezljivost, logičen korak. Nov tabličnik, Nokia N900, bo seveda uporabljal Maemo, zaradi Linux jedra pa je preprosta tudi uporaba na netbookih z manjšimi popravki. Povedali so še, da podpore za GTK+ knjižnice ne bodo opustili in jih bodo celo razširjali še naprej.