Po 14 letih Nokia sestopila s prestola

Matej Huš

19. dec 2012 ob 22:42:04

Nokia je bila nekoč sinonim za mobilne telefone. Kdor je dal kaj nase, je imel Nokiin telefon. Njihov tržni delež je v najboljših časih presegal 50 odstotkov in dolga leta se je Nokia zdela nedotakljiva. Zadnje raziskave trga pa so pokazale, da je Nokia po 14 letih izgubila vodstvo na trgu. Prehitel jo je Samsung.

Na področju pametnih telefonov je Nokio že zdavnaj povozila konkurenca. V skupnem seštevku je Nokia lani s 30-odstotnim tržnim deležem vseeno še zasedala prvo mesto. Letos se je njej delež skrčil na 24 odstotkov, tako da jo je prehitel Samsung, ki se je razširil s 24 na 29 odstotkov. Drugi ostaja Apple, ki je svoj delež povečal za polovico (s sedem na 10 odstotkov). Vsi ostali naberejo ravno desetino.

Glavni razlog za Nokiin slab rezultat so pametni telefoni, kjer nimajo pametnega odgovora na androide in iphone. Ker prodja pametnih telefonov nezadržno raste (leto 35,5-odstotna rast), je to za Nokio velik problem. Penetracija pametnih telefonov pa je tako letos dosegla 47 odstotkov. Prihodnje leto bo vsak drugi telefon v uporabi že pametni telefon. Razčlenitev tržnega deleža za pametne telefone razkriva vse finske tegobe. Vodi Samsung z 28 odstotki, sledi Apple z 20 odstotki, tretja pa je Nokia s petimi odstotki. Zanimivo je tudi, da sta bila lani Samsung in Apple izenačena, letos pa je Samsung kar precej ušel.

Kaj pa ostali? Med padlimi titani najdemo tudi RIM in HTC. HTC-jevo prodajo uspešno ustavlja Samsung s kombinacijo boljših telefonov in patentnih tožb, RIM pa se je v nogo ustrelil kar sam. Ali se bo pobral, se bo izvedelo zelo kmalu. Prav tako pa dosti časa nima niti Nokia. Za njo je Windows Phone 8 biti ali ne biti. Zavoljo konkurence upamo, da biti.