Nokia toži RIM, HTC, ViewSonic

Matej Huš

3. maj 2012 ob 21:12:00

Medtem ko se Nokia doslej ni veliko bojevala v patentih tožbah, če seveda izvzamemo dolg proces proti Applu, ki pa se je lani končal s poravnavo in 430 milijoni evrov za Nokio, so sedaj v velikem slogu zamahnili proti RIM-u, HTC-ju in ViewSonicu. Zaradi domnevnih kršitev patentov jih tožijo v ZDA in Evropi.

Jabolko spora je, vsaj uradno, 45 patentov v Nokiini lasti (seznam), ki pokrivajo upravljanje z energijo, večopravilnost, navigacijo, šifriranje podatkov, dinamične menije, izvedbo antene, prenos priponk v elektronskih sporočil na mobilnih telefonih in podobno. Zaradi kršitev je Nokia zoper RIM vložila tožbi v Düsseldorfu in Mannheimu. Zoper ViewSonic so začeli postopka v Delawaru in Mannheimu. HTC, ki je očitno glavna tarča, pa se bo moral braniti kar na štirih frontah, saj ga tožijo tako v Delawaru, Mannheimu in Düsseldorfu kakor tudi pred ameriško Komisijo za mednarodno trgovino (ITC), ki lahko odredi prepoved uvoza izdelkov v ZDA. Prav slednji postopek je najresnejši.

V tipični izjavi za javnost je Nokia dejala, da so tožbe skrajna poteza, a da izbire niso imeli, saj omenjena podjetja neupravičeno uporabljajo njihovo intelektualno lastnino. Za Nokio so sicer licenčnine pomemben vir dohodkov, saj trenutno od svojih več tisoč patentov letno zberejo približno pol milijarde evrov. HTC, RIM in ViewSonic novih tožb ne komentirajo.