Japonska po dobrem mesecu ponovno z jedrsko energijo

Matej Huš

17. jun 2012 ob 12:22:36

Na Japonskem niso dolgo zdržali brez jedrske energije, proti kateri se je javno mnenje nastrojilo po lanski jedrski nesreči v Fukušimi. Letos maja so ustavili še zadnji jedrski reaktor in država je bila prvikrat po 42 letih brez jedrske energije, kar je povzročilo velike težave z dobavo električne energije. Ker so bili Japonci približno tretjino električne energije pridobivali iz nukleark, je njihova izključitev predstavljala velik problem. Da so pomanjkanje premostili, so morali začeti zaganjati stare termoelektrarne, kar je povzročilo milijardne stroške zaradi povišanega uvoza fosilnih goriv in povečanje izpustov toplogrednih plinov. Kljub temu ni bilo jasno, ali bodo poletje uspeli preživeti brez težav z oskrbo, saj je tedaj poraba največja.

Japonske oblasti so zato izrazito negativnemu javnemu mnenju navzlic napovedale, da bodo ponovno zagnali dva jedrska reaktorja. V treh tednih bosta začela obratovati reaktorja 3 in 4 v nuklearki Oi v prefekturi Fukui, ki sta bila ustavljena lani julija zaradi varnostnega pregleda po Fukušimi. Reaktorjev potem niso ponovno zagnali; nasprotno, ustavili so tudi še starejša reaktorja 1 in 2. Ker pregled ni odkril nobenih težav in sta s tehnične strani februarja letos dobila zeleno luč, je začel Kansai Electric Power Company kot lastnik elektrarne pritiskati na vlado, da odobri ponovni zagon reaktorjev, a so sprva dobili odločen ne. Aprila letos so v vladi spoznali, da bo ponovni zagon nujen, maja pa je svojo privolitev dala tudi lokalna skupnost. Včeraj je japonski premier uradno napovedal, da bosta reaktorja spet pričela obratovati.

Povedal je, da ima podporo lokalnih (mesto Oi) in regionalnih oblasti (prefektura Fukui), da pa se zaveda nasprotovanja prebivalstva. Kljub tem je ukrep nujen za zagotovitev nemotene preskrbe z električno energijo (ocenjen manko v poletnih mesecih brez jedrske energije je 15-odstoten), stabilizacijo industrije in oživitev gospodarske aktivnosti, saj bi se BDP do leta 2030 ob neuporabi jedrske energije skrčil za pet odstotkov. Po meritvah javnega mnenja je trenutno 46 odstotkov prebivalcev Japonske proti jedrski energiji v vsakem primeru. Naslednji reaktor v vrsti za ponovni zagon je na otoku Šikoku v mestu Ikaka, ki na vsa dovoljenja še čaka.