Japonska ugasnila zadnji jedrski reaktor

Matej Huš

6. maj 2012 ob 18:41:18

Po lanski jedrski nesreči v Fukušimi so se po svetu vnovič predramili nasprotniki nuklearne energije in v več državah od vlad odločno terjali zaprtje jedrskih elektrarn. Prva je popustila Nemčija, ki je obljubila zaprtje vseh svojih nukleark v naslednjih 10 letih, kmalu pa se ji je pridružila še Belgija. Japonci, ki jih je nesreča najbolj prizadela, niso bili tako vihravi, ampak bodo zadnji jedrski reaktor ustavili šele danes - in še to, vsaj uradno, le začasno.

Takoj po nesreči so na Japonskem začeli ugašati vse delujoče jedrske reaktorje v sklopu rednih vzdrževalnih del in dodatnih varnostnih testiranj. S tem želijo preprečiti ponovitev Fukušime, saj morajo reaktorji prestati strožje standarde odpornosti na potrese in tsunamije. Nekaj reaktorjev je že bilo razglašenih za varne, a za ponovni zagon je potrebno soglasje vlade in lokalnih oblasti. Do danes niso zagnali nobenega, ker vlada ne želi drezati v občutljivo tematiko.

Danes ponoči so začeli ustavljati še zadnji delujoči reaktor na Japonskem. V jedrski elektrarni Tomari bodo še danes ustavili reaktor, tako da bo Japonska prvikrat po 42 letih svoje energijske potrebe zadovoljevala brez jedrske energije. Japonska je lani pred katastrofo z jedrsko energijo zagotavljala 30 odstotkov vse svoje električne energije, zato se upravljavci omrežja bojijo pomanjkanja električne energije. Vlado opozarjajo, da bo poleti, ko bo poraba zaradi klimatskih naprav poskočila, možnost izpadov omrežja ali redukcij.

Kljub temu v tem trenutku ni preveč verjetno, da bi Japonci ponovno zagnali katero izmed jedrskih elektrarn, ker je javno mnenje izrazito proti. V Tokiu se je te dni zbralo 5500 demonstrantov, ki so terjali prihodnost brez jedrske energije. Njihove ideje so plemenite, a energijo je od nekod treba dobiti. Za premostitev izpada proizvodnje je Japonska tako že povečala uvoz fosilnih goriv in zagnala nekatere starejše elektrarne. Poletje bo tako odločilnega pomena za prihodnost jedrske energije na Japonskem; če ga bodo preživeli brez izpadov, bo javno mnenje izredno težko zasukati v prid nuklearkam.