Libanon je v temi

Matej Huš

10. okt 2021 ob 21:51:55

V soboto je večji del Libanona zajela tema, saj je zaradi izpada dveh največjih termoelektrarn razpadlo električno omrežje v državi. Že pred tem so bile redukcije del vsakdana, tako da je večina gospodinjstev imela le nekaj ur električne energije dnevno, sedaj pa nimajo niti tega. Elektrarnama Deir Ammar in Zahrani, ki skupno z dobrimi 870 MW zagotavljata približno tretjino električne energiji, je zmanjkalo dizelskega goriva. Zaradi hude finančne krize, ki traja že tretje leto, Libanon nima dovolj deviznih rezerv za nakup goriva. Po podatkih Svetovne banke je v Libanonu tretja najhujša finančna kriza na svetu po letu 1800.

Pričakovati je, da bo mrk trajal nekaj dni. V tem času bodo skušali zagotoviti nove zaloge dizelskega goriva. Z Irakom so sicer podpisali pogodbo o dobavi 80.000 ton nafte mesečno, kar bo zadoščalo za minimalno vzpostavitev električnega omrežja z redukcijami. Električna energija bo gospodinjstvom na voljo štiri ure dnevno. Omrežje naj bi ponovno vzpostavili šele naslednji ponedeljek. Dotlej bodo imeli električno energijo le tisti, ki si lahko privoščijo lastne dizelske agregate in gorivo oziroma sodelujejo pri dragem nakupu energije iz teh agregatov.

Skupaj z umanjkanjem električne energije se poslabšuje tudi povezljivost Libanona z internetom. Že lanskega avgusta po eksploziji v pristanišču smo videli znaten padec povezljivosti. Situacija se letos še poslabšuje, saj so redukcije onemogočile delovanje telekomunikacijske opreme. Že v začetku tedna so opozarjali, da se utegne zaradi nestabilne dobave električne energije libanonski telekomunikacijski center sesuti, sedaj pa se je to res zgodilo. Nedelujoče telekomunikacije pa predstavljajo resne težave tudi za drugo kritično infrastrukturo, od bolnišnic do centralne banke.