Na Japonskem obrat v jedrsko energijo

Matej Huš

23. dec 2022 ob 07:55:07

Na Japonskem so po nesreči v Fukušimi jadrno zapirali jedrske elektrarne, a se je trend sedaj dokončno obrnil. Ta teden so začeli sprejem nove zakonodaje, ki bo starim jedrskim elektrarnam omogočila delovati več kot 60 let, kolikor je doslej znašala predvidena življenjska doba. Nova strategija predvideva tudi nadomeščanje zaprtih reaktorjev in gradnjo novih. Razlog za radikalno spremembo politike je globalno primanjkovanje energentov, naraščanje cen in potreba po razogljičenju. Spremembe je že potrdila Uprava za jedrsko varnost, sedaj pa jih mora formalno sprejeti še parlament.

Japonska bo ponovno zagnala vse stare reaktorje, ki so jih po letu 2011 ugasnili in jih lahko sedaj varno reaktivirajo. Njihovo delovanje bo lahko preseglo 60-letno mejo, prav tako pa bodo nadaljevali razvoj novih. Po 30 letih delovanja bo možno vsakih 10 let pridobiti dovoljenje za nadaljnje obratovanje. Upravljavci jedrskih elektrarn so sicer od leta 2011 do danes za 27 reaktorjev vložili zahtevo za ponovni zagon, kar so v desetih primerih tudi storili. Premier Fumio Kishida je dejal, da si bodo v skladu z novo politiko prizadevali povečati delež električne energije, ki jo proizvedejo z jedrskimi reaktorji.

Nekateri strokovnjaki so sicer kritični do podaljšanja življenjske dobe. Opozarjajo, da bi morali raje graditi nove reaktorje, ki so varnejši, ne pa vztrajati pri starih. Večina japonskih jedrskih reaktorjev je starih več kot 30 let, štirje še delujoči pa celo 40 let. Trenutno na Japonskem z jedrsko energijo ustvarijo sedem odstotkov vse električne energije, do leta 2030 pa želijo ta delež povečati na vsaj 20 odstotkov. To bo terjalo povečanje števila aktivnih reaktorjev s trenutnih 10 na 27. Japonska mora do leta 2030 zmanjšati emisije ogljikovega dioksida za 46 odstotkov v primerjavi z letom 2013, do leta 2050 pa postati ogljično nevtralna. Leta 2030 bodo z jedrsko energijo ustvarili 20-22 odstotkov elektrike, 36-38 odstotkov pa iz obnovljivih virov (trenutno je teh 20 odstotkov).