Stavkajoči v brazilski podružnici Foxconna izsilili dvig plač, možne zamude pri dobavi

Matej Huš

20. sep 2014 ob 11:09:59

O slabih delovnih pogojih, kršenju pravic in njihovih stavkah običajno pišemo v povezavi s kitajskim podjetjem Foxconn, to pot pa so se uprli delavci v brazilski tovarni Foxconn 2. Več kot 3700 zaposlenih v tovarni v zvezni državi São Paulo je stavkalo od 11. septembra zaradi slabih plač in nejasnih pogojev za napredovanje in kariero. Zaradi enakih razlogov so v isti tovarni stavkali tudi februarja 2013. Tovarna v mestu Jundiaí je edini kraj izven Kitajske, kjer proizvajajo najnovejši iPhone 6, zato si Foxconn stavke tam praktično ni mogel privoščiti.

Po petih dneh se je stavka končala, sporoča sindikat delavcev. Sindikat in Foxconn so na delovnem sodišču dosegli dogovor o zvišanju plač in vzpostavitvi jasnega sistema nagrajevanja in napredovanja, ki ga tovarna Foxconn 1 v istem kraju že ima. Začasno zvišanje plač bo veljalo eno leto, v tem času pa bodo prenovili sistem plač in napredovanja.

Pred stavko je znašala povprečna plača delavca v tovarni Foxconn II okrog 1200 realov mesečno oziroma 400 evrov. Minimalna plača v Braziliji znaša 724 realov mesečno, povprečna plača pa približno 1300 realov.

V pogajanjih je Foxconn skušal izsiliti, da bi delavci brezplačno delali dve soboti (20. septembra in 4. oktobra), da bi pokrili izpad proizvodnje zaradi stavke. Sindikat je to ostro zavrnil in Foxconn je naposled pristal, da podjetje v celoti nosi stroške stavke. Zaradi stavke so možne krajše zamude pri dobavi novih modelov iPada in iPhona.