Tesla odpušča slabo desetino zaposlenih

Dare Hriberšek

13. jun 2018 ob 15:35:27

Kot poročajo mediji, bo podjetje odpustilo okoli 4100 delavcev, kar prestavlja 9 % delež vseh njihovih zaposlenih po svetu. Težka, a nujna reorganizacija, kot so jo poimenovali v podjetju, je posledica zaletavih odločitev pri proizvodnji Modela 3. Elon Musk je turobno novico v posebnem pismu osebno sporočil delavcem, pri čemer je še poudaril, da so se za odločen rez odločili zato, da ga v prihodnje ne bi bilo treba ponavljati. Tesla mora namreč prenehati z golim trošenjem sredstev in počasi postati dobičkonosna.

Borze so se na napovedi odzvale pozitivno, delnica podjetja je par odstotkov pridobila, bolj črnoglede pa so dolgoročne napovedi, saj je podjetje že nekaj časa znano kot problematično, analitiki celo ocenjujejo, da bo še pred koncem prvega četrtletja prihodnje leto prisiljeno poiskati svež kapital. Težave so se začele po odločitvi, da trgu ponudijo doslej najcenejši Model 3, ki naj bi bil t. i. vozilo za mase. Znano je, da so v podjetju pobrali naročila, nato pa povsem zaostali za načrtovano proizvodnjo. No, konec tega meseca naj bi vendarle izdelali že približno pet tisoč vozil tedensko.

Druge težave podjetja se nanašajo na razvoj njihovega asistenčnega sistema za vožnjo poimenovanega Autopilot, ki je zakrivil že nekaj medijsko razvpitih prometnih nesreč.

In da številke iz uvoda postavimo še v kontekst; Tesla namreč zaposluje kot po tekočem traku, zato bo družba kljub tokratnemu odpuščanju še vedno zaposlovala več delavcev, kot jih je ob koncu leta 2017.