Nokia z ogromno milijardno izgubo

Matej Huš

29. jan 2012 ob 18:58:02

Zadnje četrtletje leta 2011 je finska Nokia, ki se je skozi celotno lansko leto otepala padajočega tržnega deleža in izgube, končala z ogromno čisto izgubo, ki je znašala 954 milijonov evrov. Opazno so upadli prihodki, prodaja in tržni delež, tako da izguba ni presenetljiva. Celotno fiskalno leto 2011 so sklenili z 1,1 milijarde evrov čiste izgube.

V zadnjih treh mesecih so prihodki od prodaje dosegli 10 milijard evrov, kar je za petino manj kot v enakem obdobju leta 2010. Prodaja je najbolj strmoglavila v ZDA (za 77 odstotkov), manj pa v Evropi (-38 odstotkov) in na Kitajskem (-40 odstotkov). Lani so v zadnjem kvartalu pridelali 884 milijonov evrov dobička, sedaj pa skoraj milijardo evrov izgube. S tem so nadaljevali negativni trend lanskega leta, saj so v drugem kvartalu zabeležili 487 milijonov evrov izgube, v tretjem kvartalu pa bolj vzpodbudnih 71 milijonov evrov izgube.

Vse vendarle ni tako črno, kot je videti iz golih številk, saj Nokia vse stavi na partnerstvo z Microsoftom. Lani so namreč kot izvršnega direktorja nastavili Stephena Elopa, ki je bil pred tem zaposlen v Microsoftu, hkrati pa so napovedali, da bodo njihovi telefoni po novem delovali z operacijskim sistemom Windows Phone in ne lastnim Symbianom. Od uspeha tega projekta je odvisna prihodnost finskega giganta, ki je v zadnjih letih zaspal na lovorikah in izgubil veliko trga.

Trenutno sta na prodaj dva Nokiina telefona z Windows Phone. V Evropi je moč kupiti Lumio 800, v ZDA pa Lumio 710. Nokia je sporočila, da so od oktobra prodali več kot milijon primerkov, kar daje upanje na boljšo prihodnost. Trenutno imajo Nokiini telefoni z Windows približno enoodstoten tržni delež, a Elop obljublja, da se bo z inovacijami in dobrim marketingom to kmalu spremenilo. Napovedali so že tretji telefon z Windows, in sicer Lumia 900, ki bo sprva na prodaj le v ZDA, medtem ko bodo do junija ostale lumie začeli tržiti tudi v Južni Ameriki in na Kitajskem.

Levji delež prodanih telefonov je sicer še vedno odpadel na symbianove, saj jih je Nokia v zadnjem kvartalu prodala 113,5 milijona (oziroma osem odstotkov manj kot v enakem obdobju leta 2010) po povprečni ceni 53 evrov (leta 2010 po 69 evrov).