Nokia pridelala ogromno izgubo

Matej Huš

22. jul 2011 ob 10:08:31

Kot so v finskem velikanu napovedali že sredi četrtletja, je Nokia v zadnjih treh mesecih zaradi pešajoče prodaje pametnih telefonov poslovala negativno. Ob 9,3 milijardah evrov prihodkov, kar je osem odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, so pridelali 487 milijonov evrov izgube iz poslovanja. Lani so v tem času zabeležili 295 milijonov evrov dobička.

Nokio vleče navzdol slaba prodaja mobilnih telefonov, tako pametnih kot tudi navadnih. Povprečna prodajna cena pametnih telefonov se je v zadnjih treh mesecih znižala za tri odstotke, saj je želela Nokia s pocenitvami privabiti več kupcev, a se je načrt izpridil - prodali so jih za 34 odstotkov manj. Upadla je tudi prodaja navadnih mobilnih telefonov, ki je merjeno v evrih za šestino nižja kot lani. Skupno je prodaja telefonov upadla za 20 odstotkov. Nokie ni reševala niti divizija Nokia Siemens Networks, ki je sicer prodajo povečala za petino na 3,6 milijarde evrov, a izgubo zmanjšala le s 179 na 111 milijonov evrov.

Zanimivo je, da se je delnica Nokie navkljub katastrofalnim rezultatom podražila za skoraj pet odstotkov. Razlog gre iskati v pričakovanjih investitorjev, ki so po junijskih napovedih pričakovali še dosti slabši rezultat. Vprašanje za Nokio je, kako naprej. Pozitivni učinki sodelovanja z Microsoftom se še ne kažejo, tržni delež še vedno pada. Trenutno obvladujejo le še 25 odstotkov svetovnega trga mobilnih telefonov, medtem ko so ga še lani 34 odstotkov (padec s 40 na 15 odstotkov pa za pametne telefone). IDC ocenjuje, da je Nokia prvikrat izgubila primat v prodaji pametnih telefonov in je sedaj šele na tretjem mestu za Applom in Samsungom, kar smo tudi že napovedali.

Nokiin izvršni direktor Stephan Elop je povedal, da so rezultati resnično razočaranje, a da že izvajajo ukrepe za dolgoročno povečanje konkurenčnosti. Do konca leta 2011 želijo imeti več likvidnih sredstev, kot jih imajo sedaj (3,9 milijarde evrov). Nekaj denarja se bo nateklo tudi iz izkoriščanja patentov, saj so končno začeli prejemati Applove licenčnine.