Nokia se potaplja

Matej Huš

1. jun 2011 ob 10:05:37

Nokia je včeraj popoldne izdala popravljeno napoved o poslovnih rezultatih za drugo četrtletje letos in celotno fiskalno leto. V njej so opozorili, da s prodajo telefonov najverjetneje ne bodo ustvarili dobička in da bodo prihodki iz tega naslova občutno manjši od predhodno napovedih dobrih šestih milijard evrov. Prav tako bo občutno nižja tudi marža, ki ne bo dosegla načrtovanih šest do devet odstotkov.

Čeprav je Nokia še vedno največji proizvajalec pametnih in klasičnih telefonov, jim kaj dosti ne koristi, saj jo napadata Apple in Google v segmentu pametnih telefonov, medtem ko poceni telefoni trumoma derejo iz Kitajske. V lanskem drugem četrtletju je imela Nokia s telefoni še 643 milijonov evrov dobička, v prvem letošnjem pa 690 milijonov evrov. Letos se utegne prvikrat po več kot desetletju zgoditi, da bo Nokia imela izgubo. Niža se tudi tržni delež, ki že nekaj časa neusmiljeno drsi. Med pametnimi telefoni je nekoč držala polovico trga, sedaj pa je njen delež upadel na 24 odstotkov. Prehitel jo je Android z 32 odstotki, analitiki pa špekulirajo, da bo Nokiin delež upadel pod 20 odstotkov.

Delnice podjetja so zaradi črnogledih napovedi včeraj po trgovanju (after-hours) izgubile 15 odstotkov in dosegle najnižjo ceno po letu 1998.