MWC 2011: Nokia in Microsoft se ne združujeta, le sodelujeta

Matej Huš

14. feb 2011 ob 19:42:26

Po najavi sodelovanja med Nokio in Microsoftom na področju pametnih telefonov je završalo. Vsem je bilo že nekaj časa jasno, da Nokia mora nekaj storiti, sicer jo bodo konkurentje povozili. Ena izmed bolj smelih rešitev je bilo tudi partnerstvo, ki se je naposled udejanjilo. In kmalu podžgalo špekulacije, da bosta Microsoft in Nokia kaj več kot le partnerja.

Špekulacije o tem so tlele že nekaj časa, tako da ni presenetljivo, da jih je napoved o sodelovanju razplamtela. Podjetji bosta namreč tesno sodelovali in skupaj gradili izdelke in storitve. Ideja je ustvariti tretji ekosistem, ki bi konkuriral Applovemu in Androidu. Toda združitve ne bo, je včeraj glasno povedal Nokiin izvršni direktor na tiskovni konferenci v Barceloni.

"O prevzemu se nismo pogajali," je jedrnato povedal Stephen Elop na včerajšnji konferenci pred današnjo otvoritvijo MWC 2011. "Za Nokio je bila najboljša poteza vstopiti v močno partnerstvo, a hkrati obstoji velik del Nokie, ki ni [v Microsoftovem interesu]", je dodal. S tem je Elop vsaj za nekaj časa zatrl govorice analitikov, da naj bi Microsoft v naslednji fazi Nokio kupil.

Elop ni eksplicitno zavrnil možnosti prevzema v bolj oddaljeni prihodnosti, a se podjetji trenutno osredotočata "na naslednjo milijardo" pametnih telefonov z Windows Phone iz Nokie, ki bodo konkurirali Androidu. To je ta hip prva prioriteta. Hkrati pričakuje, da bodo tudi drugi proizvajalci telefonov v večji meri začeli uporabljati Windows Phone. Hkrati je še dejal, da razvojnega okolja Qt za pisanje aplikacij za več platform na Windows Phone ne bodo podprli. Qt ostaja na napravah z MeeGo in Symbianom.