Afera Dieselgate se razplamteva: neustreznih 11 milijonov vozil

Matej Huš

22. sep 2015 ob 21:40:12

Afera z goljufanjem pri izpustih dušikovih oksidov v Volkswagnovih dizlih dobiva nove razsežnosti. Po petkovem priznanju, da je podjetje več let goljufalo in v svoja vozila vgrajevalo programsko opremo, ki je med merjenjem emisij poskrbela za z zakonodajo skladen izpuh, pri normalnem delovanju pa zavoljo boljših zmogljivosti te prekoračila za 40-krat, se dnevi izvršnega direktorja Martina Winterkorna zdijo šteti.

Za ta petek je napovedana seja nadzornega sveta, kjer bi morali izvršnemu direktorju Winterkornu pogodbo podaljšati do leta 2018, kar se je še prejšnji četrtek zdelo le formalnost. Sedaj so analitiki prepričani, da Winterkorn stolčka ne bo obdržal. Po neuradnih informacijah naj bi do konca tedna odstopil kar sam, kot njegova zamenjava pa se omenja Matthias Müeller, izvršni direktor hčerinskega podjetja Audi. Winterkorn sicer vztraja, da ne gre nikamor. Vprašanje je, ali bo zamenjava enega človeka pomirila strasti, saj so čedalje glasnejši komentarji, da bo moral Volkswagen temeljito prevetriti svojo strukturo.

V ZDA je zanesljivo neustreznih pol milijona osebnih vozil, Volkswagen pa je priznal, da je po celem svetu prizadetih 11 milijonov vozil (z motorjem EA 189 - dvolitrski štirivaljni turbodizel). Za primerjavo povejmo, da je Volkswagen lani prodal okrog 10 milijonov vozil. V podjetju so že oblikovali 6,5 milijarde evrov rezervacij za odpravo posledic. Vsota se zdi majhna in jo lahko, to priznava tudi Volkswagen, še povečajo. Spomnimo, da je v ZDA najvišja zagrožena kazen 17 milijard evrov, a se bodo verjetno poravnali za precej nižjo vrednost, saj podjetje sodeluje z organi. Hyundai in KIA sta bila lani oglobljena v višini 270 milijonov evrov zaradi laganja o porabi vozil, še enkrat toliko pa so morali izplačati kot odškodnino kupcem 1,2 milijona prizadetih vozil. General Motors pa je bil zaradi varnostne pomanjkljivosti, ki je povzročila vsaj 174 smrtnih žrtev, oglobljen z 800 milijoni evrov. Volkswagen se bo torej zelo verjetno izmuznil z zneskom krepko pod milijardo dolarjev. K temu je treba dodati še stroške vpoklica in sanacije 11 milijonov vozil, ki bodo po zelo konzervativnih ocenah znašali vsaj dve milijardi evrov. Napovedujejo se tudi civilne tožbe kupcev vozil, ki bi prav tako lahko odnesle kakšno milijardo. Volkswagnu se obeta tudi evropska preiskava, saj je zelo verjetno, da so izpuste presegali tudi v EU.

Investitorji niso navdušeni nad dogajanjem, zato je tudi danes delnica Volkswagna nadaljevala padanje. Izgubila je še dodatnih 16 odstotkov in je že tretjino niže kot pred razkritjem. Posledice bodo utrpeli tudi ostali proizvajalci. Tudi delnice BMW-ja so v teh dneh izgubile osem odstotkov, Daimlerjeve pa približno sedem. Ameriška okoljska agencija (EPA) je sporočila, da bodo preiskali tudi dizle ostalih proizvajalcev, ali morebiti tudi njihovi izpuhi presegajo normative. Preiskava bo tudi v EU, čeprav Volkswagen zatrjuje, da vozila s standardom Euro 6 ne kršijo predpisov. Tudi v Južni Koreji so napovedali preiskavo, saj je tam 4000-5000 problematičnih vozil. Na Kitajskem Volkswgen prodajal bencinske verzije vozil, prav tako na Japonskem. V ZDA je Volkswagen ustavil prodajo problematičnih vozil. EPA je napovedala, da tudi modeli 2016 ne bodo dobili okoljevarstvenega dovoljenja, torej ne bodo mogli prodajati niti teh.

Največji osmoljenec afere je poleg Volkswagna celotna dizelska industrija z BMW-jem na čelu. Dizli so izjemno priljubljeni v EU, medtem ko se v ZDA nočejo in nočejo prijeti. Volkswagen si je z njimi prizadeval prodreti tudi tja, a bo po tej aferi to praktično nemogoče. Največ bodo bržkone pridobili vzhodnoazijski avtomobili z bencinskimi motorji. Dolgoročno pa se utegne električni avtomobil izkazati kot zmagovalec.