Apple z rekordnim dobičkom

Matej Huš

25. jan 2012 ob 17:14:34

Apple je včeraj zvečer po pričakovanjih objavil poslovne rezultate za zadnje lansko četrtletje, v katerem so ponovno poslovali rekordno. V prvem kvartalu fiskalnega leta 2012, ki se je končal konec decembra, so prihodki od prodaje znašali 46,33 milijarde dolarjev, kar je za 73 odstotkov več kot v enakem obdobju leto poprej. Čisti dobiček se je povzpel na rekordnih 13 milijard dolarjev, kar je za 116 odstotkov več. Bruto marža se je z 38,5 odstotka povišala na 44,7 odstotka.

Investitorji so odlične rezultate pozdravili, tako da je vrednost Applove delnice poskočila za osem odstotkov in dosegla absolutni rekord pri 450 dolarjih (četrtletni dobiček na delnico znaša 13,87 dolarja).

V zadnjih treh mesecih je prodal 37 milijonov iphonov, kar je 128 odstotkov več kot v predlanskem božično-novoletnem obdobju. Prodaja ipadov je poskočila za 111 odstotkov na 15 milijonov, osebnih računalnikov Mac pa za 26 odstotkov na pet milijonov. To je posebej uspešno, saj je celokupna prodaja računalnikov v IT-branži lani stagnirala. Slabše so se prodajali le ipodi, kjer je Apple beležil 21-odstotni padec s 15 milijoni prodanih enot. Glavni vlečni konj ostaja iPhone 4S, ki je obnorel kupce, tako da Applova proizvodnja ne dohaja povpraševanja.

V trenutnem četrtletju rekordnih dosežkov ni pričakovati, saj je četrtletje po božično-novoletnem nakupovalnem obdobju tradicionalno bolj mrtvo. Apple računa na 32 milijard dolarjev prihodkov. Ob tem se je pojavilo vprašanje, kaj naj Apple stori z 98 milijardami dolarjev gotovine in kratkoročnih vrednostnih papirjev. Kljub dolgi debati na novinarski konferenci izvršni direktor Tim Cook in finančni direktor Peter Oppenheimer nista konkretno razkrila, kaj bo Apple storil z naraščajočimi denarnimi rezervami. O nedavno predstavljenih e-učbenikih, ki so neuradno velik uspeh, Apple ni govoril.