Šibka rast prodaje računalnikov v letu 2011

Matej Huš

13. jan 2012 ob 10:38:15

Tržni analitiki v podjetjih IDC in Gartner so izračunali, da je bila rast prodaje računalnikov v preteklem letu skromnejša od pričakovanj, a še vedno pozitivna. Rezultati, ki še ne vključujejo prodaje tabličnih računalnikov, kažejo na rast okoli enega odstotka.

Razlogov za precej nižji rezultat od optimističnih pričakovanj pred začetkom leta je več. Levji delež je prispevala finančna kriza, ki se ni razrešila, ampak razlila v Evropo in precej načela kupno moč prebivalstva in njihovo pripravljenost za nakupe trajnih dobrin. Čeprav je prodaja poskočneje porasla v deželah v razvoju in državah BRIK (Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska), to ni uspelo nadomestiti pomanjkanja povpraševanja v Evropi in Ameriki. Še zlasti črno je bilo zadnje četrtletje, ko je bila medletna rast negativna - prodali so le 92 milijonov računalnikov.

Zanimivo je, da izpad proizvodnje trdih diskov, ki je bil posledica jesenskih poplav na Tajskem, v nasprotju s pričakovanji ni povzročil padca prodaje. Proizvajalci so imeli zadostne zaloge diskov, da so prebrodili zadnji lanski kvartal brez težav. Več jih pričakujemo v začetku tega leta, ko so zaloge izčrpane, proizvodnja pa še ni dosegla predpoplavnih ravni.

Skupno so proizvajalci v letu 2011 prodali 352 milijonov računalnikov, kar pomeni 0,5-odstotno (po meritvah Gartnerja) oziroma 1,6-odstotno (po meritvah IDC-ja) rast prodaje. Ob tem je na prvem mestu med proizvajalci ostal Hewlett-Packard, ki obvladuje dobrih 17 odstotkov trga. Največ sta pridobila Lenovo, ki je svoj tržni delež povečal za dobro petino na 12-13 odstotkov in je drugi, ter Asus, ki si je opomogel za desetino in je pristal na petem mestu s slabimi šestimi odstotki. Vmes sta še Dell in Acer.

Napovedi za leto 2012 so sicer nehvaležno početje, a analitiki ocenjujejo, da bo rast konkretnejša, saj naj bi znašala okoli pet odstotkov.