Apple fiskalno leto zaključil z mlačnim rezultatom

Matej Huš

3. nov 2023 ob 20:45:09

Konec septembra se je končalo Applovo fiskalno leto, v katerem so ustvarili 383 milijard dolarjev prihodkov, kar je tri odstotke manj kot leto pred tem. Zadnje četrtletje je bilo z 89 milijardami prihodkov prav tako malce skromnejše od lanskega, ko je bil prihodkov 650 milijonov dolarjev več. Letošnji čisti dobiček je znašal 97 milijard dolarjev oziroma tri odstotke manj kot lani. Čisti dobiček na delnic podjetja je tako znašal 6,13 dolarja. Delnica podjetja po objavi rezultatov izgubila slab odstotek.

Apple še vedno največ prihodkov ustvari v Severni in Južni Ameriki, in sicer 162 milijard dolarjev. Na drugem mestu je s 94 milijardami še Evropa, a ji Kitajska z 72 milijardami dolarjev diha za ovratnik. Glavni prodajni artikel ostaja iPhone, ki je prispeval kar 52 odstotkov vseh prihodkov. Na drugem mestu so z 22 odstotki storitve, približno enakomerno pa prispevajo Mac, iPad in druge naprave za dom (pametne ure, zapestnice, slušalke itd).

Predsednik Tim Cook je ob razgrnitvi rezultatov dejal, da posebej težaven ostaja trg osebnih računalnikov. Lani je bila prodaja Macov posebej dobra, zato je letošnja primerjava nekoliko težavnejša. Veliko sicer pričakujejo od novih računalnikov, ki imajo čipe M3, zato bomo z zanimanjem spremljali dogajanje v aktualnem četrtletju (ki sodi že v fiskalno leto 2024). Vpliv iPhona 15 je praktično neznaten, ker se je v fiskalnem letu 2023 prodajal zgolj teden dni, a je presegal iPhone 14 ob njegovem izidu.