Apple predstavil iBooks 2, iBooks Author in iTunes U za izobraževanje

Matej Huš

19. jan 2012 ob 20:37:54

Apple je danes na novinarski konferenci v New Yorku predstavil troje novih aplikacij, ki bodo med drugim spremenile naravo učbenikov. Kot so povedali, gre za novo iniciativo v izobraževanju, ki bo študentom, dijakom in učiteljem kar prek iPada na voljo postavila novodobne in klasične učbenike. Gre za aplikacije iBooks 2, iBooks Author, in iTunes U.

Poglejmo najprej iBooks 2, o kateri se največ govori. S to aplikacijo ustvarjene knjige bodo lahko imele vključene vsebine najrazličnejših zvrsti. Tako bodo podpirale komentarje, kvize, možnost ustvarjanja zapiskov in opomb na rob, vključeno animirano grafiko, filme, 3D-vsebine itd. Na ta način želijo ustvariti interaktivne učbenike, iz katerih bi se učeči laže in raje učili. V bistvu je iBooks 2 aplikacija za iPad, a knjige za to aplikacijo že samostojno krožijo po Applovem iBookstoru pod kategorijo učbenik (textbook). Brezplačni primerki so takisto že dostopni.

Druga aplikacija iBooks Author je tesno povezana z novimi učbeniki, saj omogoča njihovo ustvarjanje. Do neke mere podobna Applovemu iWorku je nova aplikacija namenjena urejanju vsebine s principom WYSIWYG (Kar vidiš, to dobiš). Poleg tega podpira tudi neposredno urejanje v HTML5 in JavaScriptu. Cena učbenikov, ki jih avtorji ustvarijo s tem orodjem in prodajajo prek Applove spletne trgovine, so navzgor omejene na 15 dolarjev, lahko pa so seveda brezplačne. Apple bo moral vsak učbenik pred začetkom distribucije odobriti.

Zadnja novost je aplikacija iTunes U, ki bo študentom omogočala prenos celotnih kurzov predavanj iz oddelka iTunes U v iTunesu. Pri projektu že sodelujejo UCLA, Berkley in pariška univerza. Vse omenjene aplikacije so seveda brezplačne, vsebine pa so za zdaj dosegljive le iz ZDA.