Nvidia sklenila rekordno četrtletje, na trgu še vedno pomanjkanje grafičnih kartic

Matej Huš

25. feb 2021 ob 21:12:31

Nvidia je v minulem fiskalnem četrtletju, ki se je končalo 31. januarja, ustvarila 5,0 milijard dolarjev prihodkov, kar je 61 odstotkov več kot v enakem obdobju leto pred tem. V primerjavi s predpreteklim četrtletjem pa je rast šestodstotna. Ob tem je čisti dobiček znašal 1,5 milijarde dolarjev, kar je 53 odstotkov več kot leto pred tem in 9 odstotkov več kot v četrtletju pred tem. V celotnem fiskalnem letu, ki se je takisto zaključilo januarja, so prihodki poleteli za 53 odstotkov na 16,6 milijard dolarjev, dobiček pa za 55 odstotkov na 4,3 milijarde dolarjev.

Tudi v trenutnem četrtletju, ki je tradicionalno najslabše za prodajo, Nvidia pričakuje pet milijard dolarje prihodkov. Razloga ni treba dolgo iskati. Na trgu vlada hudo pomanjkanje grafičnih kartic, kar se bo nadaljevalo tudi v prihodnjem četrtletju, ocenjujejo pri Nvidii. Kartice RTX 3080, 3090, 3070 so razprodane in Nvidii vse od izida ne uspeva zadostiti povpraševanju. Maloprodajne cene za več sto dolarjev presegajo priporočene cene (MSRP). Tudi razlogov za pomanjkanje kartic ni težko najti: vlada pomanjkanje silicijevih čipov, ameriške sankcije imajo svojo vlogo, razcvet kriptovalut je še podžgal povpraševanje, epidemija koronavirusa pa je zmotila proizvodnjo in logistiko. Od teh razlogov so rudarji še najmanj pomembni, trdijo v Nvidii, saj naj bi od 5 milijard dolarjev prodali le za 300 milijonov dolarjev kartic za rudarjenje. Da bi pri tem tudi ostalo, je Nvidia v GTX 3060 umetno znižala hitrost, če kartica zazna rudarjenje.

Vseeno pa vlagatelji nad Nvidiinimi rezultati niso navdušeni, tako da je delnica danes izgubila sedem odstotkov. Investitorje so zmotili rezultati na trgu superračunalnikov in podatkovnih centrov, ki niso tako rožnati, kot siceršnje napovedi. Odlični rezultati in smele napovedi temeljijo na dogajanju na trgu grafičnih kartic za igre, medtem ko se Nvidia dolgoročno usmerja tudi na trg podatkovnih centrov.