Španija sprejela protipiratski zakon Sinde

Matej Huš

4. jan 2012 ob 12:16:59

V Španiji so sprejeli kontroverzni zakon o ekonomski vzdržnosti (Ley de Economía Sostenible), ki ga je poizkušala sprejeti že prejšnja vlada in se po tedanji ministrici za kulturo in veliki zagovornici novega zakona Angeles Gonzalez-Sinde imenuje kar zakon Sinde. Glavna sprememba, ki jo zakon uvaja in nas na tem mestu zanima, je hitri postopek za odklop in ukinitev spletnih strani, ki kršijo avtorsko pravo.

Imetniki avtorskih pravic bodo imeli možnost, da posebni novoustanovljeni vladni komisiji za intelektualno lastnino prijavijo strani, ki kršijo njihove avtorske pravice (največkrat gre za strani, kjer najdemo ilegalne kopije glasbe, filmov, televizijskih serij ipd.). Komisija bo sestavljena iz dveh skupin. Prvo skupino bodo sestavljali trije člani, ki jih bo za obdobje treh let imenovalo ministrstvo za šolstvo, kulturo in šport. Drugi del Komisije, ki ga bodo sestavljali predsedujoči minister za kulturo in štirje predstavniki ministrstev za kulturo, industrijo in ekonomijo s poznavanjem avtorskega prava, bo določal, katere strani dejansko kršijo zakonodajo. Komisija se bo odločila, ali bodo preganjali avtorja strani ali pa bodo neposredno od ponudnika dostopa do interneta zahtevali zaprtje strani.

Slednje naj bi se zgodilo v dveh primerih. Če ne bo mogoče ugotoviti, kdo je lastnik ali upravljavec strani, ki krši zakonodajo, bo sodišče od ponudnika dostopa do interneta ali gostovanja, registrarja domene oziroma drugega najprimernejšega podjetja zahtevalo onemogočitev dostopa do domene. Podobno se bo zgodilo tudi, če lastnik strani v roku 24 ur ne bo odstranil ilegalnih vsebin s svoje strani. V tem primeru bo sodišče v roku 72 ur izdalo enako odredbo. Skupno bo postopek od prijave do razrešitve trajal manj kot 10 dni.

Druga pomembna sprememba pa bo nov način zaračunavanja nadomestil za dovoljeno kopiranje del. To stvari še niso dorečene, saj se bo višina določila po pogajanjih z avtorskimi cehi in založbami. Pomembno je vedeti, da gre za nadomestilo za dovoljeno kopiranje avtorskih del za lastne potrebe (denimo kopija CD-ja za v avto), ki v nobenem primeru ne razvezuje kazenske odgovornosti pri ilegalnem prenosu vsebin z interneta.

Španija se s tem pridružuje vrsti držav, ki poizkušajo piratstvo brzdati s strogimi zakoni. Francija je že sprejela HADOPI in LOPPSI 2, v ZDA bo to funkcijo izvajal zakon SOPA, v Veliki Britaniji Digital Economy Act, na Irskem pa francoskemu sorodni three-strike sistem. Italijani razmišljajo celo o one-strike režimu. O učinkovitosti tovrstni prijemov so vlade seveda precej bolj molčeče kakor o domnevni škodi, ki jo povzroča piratstvo. V Franciji, denimo, pod HADOPI-jem sledijo 18 milijonom IP-jev. Poslali so 470.000 prvih opozoril, 20.000 drugih opozoril in kakšen ducat vabil na pogovor.

Se časi brezplačnega kopiranja vsebin po internetu iztekajo?