Rusija ob izstrelitvi izgubila satelit Meridian

Matej Huš

26. dec 2011 ob 12:27:13

Težave Ruske vesoljske agencije z izstrelitvami se nadaljujejo. Le nekaj ur po uspešni spojitvi Sojuza TMA-03M z Mednarodno vesoljsko postajo (ISS), kamor je pripeljal tričlansko posadko ekspedicije 30, je bila glavna vest ponesrečena izstrelitev satelita Meridian 5. Telekomunikacijski satelit je bil namenjen za vojaško in civilno rabo in bi krožil po orbiti molnija. Gre za izrazito ekscentrično orbito z inklinacijo 63,4°, v kateri bi bil omenjeni satelit v apogeju na višini 39.000 km in perigeju na 900 km. Trije taki sateliti omogočajo konstantno pokritje ruskega ozemlja z velike višine.

Žal izstrelitev ni uspela. Nosilna raketa Sojuz-2.1b, ki je poleg verzije Sojuz-2.1a edina različica Sojuza-2 trenutno v uporabi, v drugi potisni fazi uporablja motorje RD-0124 (predani uporabi maja letos). V prvi fazi delujejo RD-118, medtem ko je tretja faza izvedena s Fregatom S5.92. Težave so se zgodile prav v tej fazi okoli sedem minut po izstrelitvi, saj se satelit ni ločil od nosilne rakete. Skupaj z njo je padel nazaj na Zemljo, približno 100 km južno od Novosibirska v vas Vagaitsevo. Zadel je streho hiše, ki stoji na Kozmonavtski ulici. Povzročil je zgolj materialno škodo na poslopju, poškodovanih pa k sreči ni.

Na novinarski konferenci v petek, ki je bil sicer namenjena uspešni spojitvi Sojuza TMA-03M z ISS, je bila neuspela izstrelitev glavna tema. Kaj točno je šlo narobe, še ni znano, je pa najverjetnejša resna napaka v tretji potisni fazi. Podatki s telemetrije kažejo, da se je v prvem tanku zaradi za zdaj neznanih razlogov začelo nabirati gorivo, ki je prežgalo ohišje in povzročilo katastrofo.

Ruski vesoljski program ima obilico težav, saj so imeli letos toliko neuspelih izstrelitev kot že dolgo ne. Ponesrečila se je misija na Fobos, tovorno plovilo Progress je padlo nazaj na Zemljo, satelit GEO-IK-2 je zgrešil orbito, izstrelitve satelitov za Galileo je bila preložena zaradi težav s sojuzom itd., če omenimo le najodmevnejše težave. Presenetljivo je, da je vodja Roscosmosa Vladimir Popovkin na novinarski konferenci javno priznal, da ima ruski vesoljski program težave. Dejal je, da imajo krizo in da morajo nujno optimizirati in modernizirati rakete in postopke. Dodatne težave povzroča demografika, saj je v 90. letih odšlo ogromno sposobnih ljudi, ki jih ni nadomestil nihče.

Ruske težave pa so tudi svetovne težave, saj so trenutno Rusi edini, ki lahko na ISS in nazaj vozijo ljudi. To sicer opravljajo z raketami Sojuz-FG, ki imajo druge motorje. Pri neuspeli izstrelitvi Progressa M-12M je bila napaka prav tako v tretji potisni stopnji, ki pa uporablja RD-0110. Če se bo izkazalo, da se napaka ponavlja v tretji stopnji pri vseh raketah, bi to pomenilo, da je težava nekje globoko v zasnovi plovila in ne v uporabljenih raketah. To pa bi povzročilo prizemljitev celotne ruske flote in bi onemogočilo prevoz ljudi na ISS in nazaj.