Rusija neuspešno izstrelila tovorno plovilo proti ISS

Matej Huš

25. avg 2011 ob 16:31:35

Rusija je včeraj ob 15.00 uri po našem času z izstrelišča Bajkonur izstrelila tovorno plovilo Progress proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS), a tja ni nikoli prispelo. Progress M-12M je skupaj s tremi tonami zalog za ISS po 320 sekundah leta strmoglavil. Ostanki so padli na Zemljo v ruski republiki Altaj, približno 1500 km severovzhodno od Bajkonurja. Poškodovanih ni bilo, so pa popokala okna v okolici.

Ni še znano, kaj je bil razlog za neuspelo utirjenje. Če ga Ruska vesoljska agencija ne bo razvozlala kmalu, je pod vprašajem tudi naslednja misija 22. septembra, ko bi na ISS poleteli novi astronavti. To je bila prva resna težava s plovilom Progress, ki je doslej že 43-krat uspešno poletel na ISS in nazaj. Napaka se je zgodilo v tretji, zadnji potisni stopnji, ki je raketa izgubila potisk prekmalu. Zaradi tega se plovilo ni uspelo utiriti v stabilno orbito, ampak je padlo na Zemljo.

Za zdaj to ne predstavlja nobenih težav za ISS, saj je zadnji space shuttle julija prepeljal na postajo zaloge za celotno leto. Nadaljnje dobave so predvidene z evropske in japonske strani vsako leto v začetku, Rusi pa naj bi leteli dvakrat letno.

Spomnimo, da je pretekli teden Rusija izgubila tudi telekomunikacijski satelit, ki ga je raketa Proton poslala v napačno orbito. Podobno se je zgodilo tudi februarja in lanskega decembra.