Dve zmagi za Samsung proti Applu

Matej Huš

5. dec 2011 ob 17:02:12

V pravni bitki med Applom in Samsungom, ki se je začela v ZDA aprila z Applovo tožbo zoper Samsung zaradi domnevnega kopiranja dizajna in kršitve patentov in dobila svoje nadaljevanje v več kot 20 ločenih postopkih v več državah (glej povezane novice spodaj), je Samsung dosegel dve pomembni zmagi v Avstraliji in ZDA.

Avstralsko sodišče je preklicalo prepoved prodaje tabličnih računalnikov Galaxy Tab 10.1, ki jo je izreklo avgusta in obnovilo oktobra. V Avstraliji Apple Samsungu očita kršitve dveh patentov, ki se nanašata na zaslone, občutljive na dotik, in rokovanje s telefonom z gestami. Samsung je ponudil kompromisno rešitev, po kateri bi bil v Avstraliji na prodaj nekoliko pohabljen Galaxy Tab 10.1, a je Apple ni sprejel. Samsungu tako ni preostala drugega, kakor da so nadaljevali pravno bitko in upali na pozitivno odločitev sodišča še pred božično-novoletno nakupovalno sezono. V nasprotnem primeru bi Avstralijo preprosto izpustili, saj nima smisla naprave na prodajne police postaviti januarja.

Uspelo jim je. Avstralsko sodišče je že prejšnjo sredo razveljavilo prepoved in Applu dalo tri dni časa, da se na odločitev pritožijo. Ker tega niso storili, je danes v Avstraliji prvi delovni dan, ko je Galaxy Tab 10.1 mogoče legalno kupiti (prodaja se je začela že v soboto). Ločeni postopek zaradi domnevnih kršitev patentov s področja mobilne povezljivosti v Applovem iPadu 2, ki ga je kot protiudarec sprožil Samsung, teče nemoteno in bo epilog dobil marca.

Drugo zmago je Samsung dosegel v ZDA, kjer je sodišče zavrnilo Applovo zahtevo za preliminarno prepoved uvoza Samsungovih izdelkov. Šlo je za preliminarno odločitev, kar pomeni, da bi bil moral Apple pokazati, da če Samsung njegovo patente resnično krši, bi bo ob nadaljevanju prodaje do končne razsodbe utrpel večjo škodo, kakor bi jo Samsung, če bi prodajo prepovedali in bi se izkazalo, da patentov ne krši. Odločitev v nobeni meri ne vpliva na potek postopka.

Povejmo še, da je pretekli teden Apple v Nemčiji vložil zahtevo za prepoved prodaje prenovljenega Galaxy Taba 10.1. Izvirne verzije Samsung ne sme prodajati zaradi oblikovalske podobnosti, zato so se odločili izdati spremenjeno. Apple bi rad prepovedal tudi to. Odvetniki si že manejo roke.