Apple toži Samsung

Primož Resman

19. apr 2011 ob 10:24:18

V svetu mobilnih telefonov, mobilnih operacijskih sistemov in z njimi povezanih tehnologij so patentne tožbe nekaj povsem vsakdanjega. Izredno pogost igralec na tem področju je Apple, ki je začel še eno igro. Tožijo namreč Samsung, katerega obtožujejo, da so si nekoliko preveč podrobno sposodili nekatere elemente iPhona, iPada in operacijskega sistema iOS ter jih uporabili v svojih mobilnih telefonih in tabličnih računalnikih iz serije Galaxy in v svoji preobleki Androida, ki jo imenujejo TouchWiz.

Pri Applu so se osredotočili predvsem na Galaxy S 4G, Epic 4G, Nexus S in Galaxy Tab, svoje obtožbe pa podprli s trditvami, da so pri Samsungu namesto lastnega razvoja in inovacij za svoje izdelke enostavno uporabili Applove ter tako močno posnemali izgled in delovanje Applovih izdelkov, predvsem iPhona in iPada. Pri HotHardware so sicer izpostavili dejstvo, da veliko (kitajskih) podjetij še bolj obširno kopira Applove izdelke, a so to za Apple verjetno premajhne tarče, da bi bilo z njimi vredno zapravljati čas. Po drugi strani je Galaxy S, eden izmed najpopularnejših mobilnih telefonov na svetu, na katerem teče Android, bežno podoben iPhonu. Podobnost še poveča uporaba TouchWiza, ki ni nameščen le na Galaxy S-u, temveč tudi na drugih Samsungovih napravah.

Nekateri so nad tožbo presenečeni. Nekateri smo po drugi strani presenečeni, da je Apple za to potezo potreboval tako dolgo.