Dokončna prepoved prodaje Galaxy Taba 10.1 v Nemčiji

Matej Huš

10. sep 2011 ob 08:53:35

Sodišče v Düsseldorfu je včeraj v postopku Apple proti Samsungu Germany dokončno odločilo, da podjetje v Nemčiji in drugih državah EU (omejitev velja za Samsung Germany, ostale podružnice ga smejo v drugih državah EU) ne sme prodajati Galaxy Taba 10.1, ker je preveč podoben Applovemu iPadu 2. Konkurenčni izdelki, kot so recimo Asusovi in Toshibini, z drugačnim dizjanom jasno kažejo, da opravljajo tudi druge funkcije kot iPad 2, pojasnjuje sodnica Johanna Brückner-Hofmann. Samsung je že napovedal pritožbo na Višje sodišče v Düsseldorfu.

Samsungov predstavnik za stike z javnostmi je povedal, da sodišče z varovanjem tako splošne oblike omejuje inovacijo in zavira napredek v industriji. Spomnimo, da je pred točno enim mesecem začasno odredbo o prepovedi prodaje düsseldorfsko sodišče že sprejelo, in to za celotno EU razen Nizozemske, a jo je nato omejilo le na Nemčijo zaradi pomislekov o vseevropski pristojnosti. Nato je 25. avgusta ocenilo, da bo začasna odredba ostala v veljavi do dokončne odločitve. Kot je bilo potihoma pričakovati, tudi končna odločitev ni nič drugačna.

Zanimivo je, da je odločitev nemškega sodišča v nasprotju z odločitvijo nizozemskega sodišča. Slednje je prepovedalo prodajo Samsungovih pametnih telefonov, a je hkrati razsodilo, da dizajn tabličnih računalnikov ni preveč podoben Applovemu. Samsung je v Nemčiji že napovedal vse pravne ukrepe za dosego umaknitve ukrepa.