Izid Galaxy Taba 10.1 v Avstraliji pod vprašajem

Matej Huš

14. okt 2011 ob 17:01:28

Avstralsko zvezno sodišče je izdalo odredbo, s katero Samsungu še vedno prepoveduje prodajo svojega tabličnega računalnika Galaxy Tab 10.1. Že avgusta so po hitrem postopku izdali začasno odredbo z enako vsebino, ki je veljala do začetka postopka. Sedaj je sodišče razsodilo, da bo prepoved prodaje obveljala vse do pravnomočnega zaključka postopka pred sodiščem, kar lahko traja še nekaj mesecev.

Apple toži Samsung marsikod zaradi prodaje tabličnih računalnikov in pametnih telefonov, pri čemer se ponekod sklicuje na kršitev patentov in drugod na preveliko podobnost dizajna (glej povezane novice). Konkretno v tem primeru v Avstraliji gre za kršitev dveh patentov, ki se nanašata na zaslone, občutljive na dotik, in rokovanje s telefonom z gestami. Samsung je dvakrat prostovoljno zamaknil datum začetka prodaje, saj so se strinjali, da bodo počakali končno razsodbo. Vmes so tudi ponudili kompromisno rešitev, da bi v Avstraliji prodajali Galaxy Tab 10.1 z nekaj funkcijami onemogočenimi. Apple se ni strinjal, sodišča pa niso navdušili.

Samsung ima sedaj resne težave. Četudi se proces odvije po hitrem postopku, končna odločitev verjetno ne bo znana pred koncem leta. Sodnica Annabelle Bennett je podjetjema ponudila hitro obravnavo, a do začetka božične nakupovalne sezone odločitve najbrž ne bo; pa tudi sicer je Samsung izrazil dvom, da lahko v tako kratkem času pripravijo dobro obrambo. Samsung je zato že 4. oktobra dejal, da v primeru nadaljevanja prepovedi Galaxy Taba 10.1 na avstralske police sploh ne bo, saj je ob zamudi božične sezone model ekonomsko mrtev.

Samsung je že izrazil razočaranje nad odločitvijo. Povedali so, da bodo boj nadaljevali z vsemi pravnimi sredstvi. To vključuje tudi dokazovanje, da naj bi tudi Apple kršil Samsungove patente. Tožbo za ta primer so vložili 16. septembra v Novem južnem Walesu v Avstraliji. Apple je po drugi strani zelo zadovoljen, saj so se odkrižali pomembenga tekmeca. V izjavi so sicer zapisali, da podobnost Samsungovih izdelkov z iPhonom in iPadom ni naključje, vse od strojne opreme pa do dizajna in celo pakiranja. Tega kopiranja ne bodo dovolili, so dodali.