Samsung bo spremenil dizajn Galaxy Taba v Nemčiji

Matej Huš

17. nov 2011 ob 16:49:22

Samsung pospešeno išče rešitve za zagato, v katero jih je v Nemčiji spravil Apple, ko je na sodišču zaradi prevelike podobnosti Apple iPada in Samsung Galaxy Taba dosegel sodno prepoved prodaje slednjega. Sprva je bila prepoved mišljena celo za vso Evropsko unijo, a je sodišče zaradi težav s pristojnostjo svojo odločitev omejilo na Nemčijo. Ker za razliko od postopka v Avstraliji, kjer je Apple Samsungu očital kršenje patentov, v Nemčiji tožba obravnava preveliko podobnost dizajna, ga bo Samsung spremenil.

Samsung je za prihodnji teden napovedal izid Galaxy Taba 10.1n, ki se od izvirne verzije razlikuje zgolj po dizajnu okvirja in položaju zvočnika, medtem ko strojna oprema ostaja enaka. S spremembo je želel Samsung doseči, da naprava ne bi bila več tako podobna iPada, da bi to oviralo prodajo po sodni poti. Preden pa bo novi model lahko prišel na prodajne police, ga bo moralo odobriti sodišče (in seveda tudi Applovi odvetniki).

To seveda ni edina Samsungova težava, saj je v Nemčiji prepovedana tudi prodaja 7,7-palčnega modela, težave pa imajo tudi v Avstraliji in ZDA, kjer se je aprila vsa saga sploh začela. Samsung seveda ni ostal dolžan, ampak so poizkusili s protiofenzivo; trenutno si prizadevajo za prepoved prodaje iPhona 4S na Japonskem in v Avstraliji.