Prizivno sodišče pritrdilo Applu, Samsungu se v ZDA obeta prepoved prodaje nekaterih telefonov

Matej Huš

18. sep 2015 ob 08:12:40

Ameriško prizivno sodišče je v sporu med Applom in Samsungom včeraj razsodilo, da je Samsung kršil tri Applove patente, zato v ZDA ne sme prodajati telefonov, ki uporabljajo patentirane tehnologije: slide-to-unlock, autocomplete, quicklinks. Gre za sodbo iz leta 2012, ki se nanaša na takrat aktualne pametne telefone (npr. Galaxy S3), zato hujših posledic za Samsung ne bo.

Gre za sodni postopek, v katerem je sodnica Lucy Koh Samsungu izrekla globo v višini 120 milijonov dolarjev. Spomnimo, da je Apple zahteval 2,2 milijarde dolarjev odškodnine, zato je odločitev sprejel skorajda kot poraz. Sodnica takrat tudi ni izdala odredbe o prepovedi prodaje telefonov, ki kršijo omenjene patente, ker je ocenila, da omenjene funkcionalnosti niso bile ključne za odločitev za nakup.

Prizivno sodišče je sedaj ugotovilo, da bi Samsung lahko odstranil tehnologije, ki kršijo patente, in izdelke še vedno prodajal. Sodišče je zato odločitev prvostopenjskega sodišča glede neizdaje odredbe o prepovedi prodaje razveljavilo in vrnilo v ponovno odločanje. Odločitev je sprejelo z dvema glasovoma za in enim proti. Sodnica Sharon Prost je v odklonilnem ločenem mnenju zapisala, da enega patenta Samsung sploh ne uporablja, dva pa pokrivata dve majhni funkcionalnosti izmed več tisoč, zato Apple ne more trditi, da mu je s tem povzročena nepopravljiva škoda.

Čeprav sta se Apple in Samsung izven ZDA prenehala tožariti, je v ZDA situacija precej manj prijateljska. Sreča, ki jo ima Samsung v tem primeru, je hiter razvoj tehnologije. Preden namreč sodni mlini zmeljejo do konca, se obrne leto ali dve, in Samsung izda že toliko novih modelov, da jih prepoved prodaje tistih starejših iz tožbe ne boli.