Samsung terja prepoved prodaje iPhona 4S na Japonskem in v Avstraliji

Matej Huš

17. okt 2011 ob 13:57:47

Spor med Applom in Samsungom, v katerem je prvi dosegel prepoved prodaje Galaxy Taba 10.1 v Avstraliji, Nemčiji in še večji del Samsungovega asortimana na Nizozemskem, se še razplamteva. Samsung je takoj po predstavitvi novega Applovega iPhona 4S vložil zahtevo za prepoved prodaje v Franciji in Italiji, sedaj pa želijo isto doseči še v Avstraliji in na Japonskem. Nizozemsko sodišče pa je zahtevo za prepoved prodaje Applovih izdelkov zavrglo.

Danes so namreč na sodiščih v Tokiu in v Novem južnem Walesu vložili zahtevi za začasno odredbo, ki bi prepovedala prodajo iPhona 4S do končne odločitve sodišča v obeh državah, na Japonskem pa še iPad 2 in stari iPhone 4. Nov pametni telefon je na Japonskem in v Avstraliji sicer že naprodaj.

V japonskem primeru Applu očitajo kršitev patentov, ki pokrivajo osnovno tehnologijo in uporabniški vmesnik, medtem ko gre v Avstraliji za patente za brezžično komunikacijo. Skupno gre za patente, ki v različnih permutacijah nastopajo tudi v ostalih tožbah zoper Apple v evropskih državah.

James Chung, Samsungov tiskovni predstavnik, je dejal, da se zgolj odzivajo v pravni bitki z Applom, medtem ko Apple vztraja pri svojem, da Samsung grobo krši Applovo intelektualno lastnino s kopiranjem. Po drugi strani podjetji še vedno v en glas trdita, da so njuni poslovni odnosi dobri - Apple je namreč ena izmed najpomembnejših Samsungovih strank, saj Samsung zanjo izdeluje čipe. A po drugi strani Samsung ustvari več kot polovico svojega dobička s prodajo lastnih pametnih telefonov.