Sodišče ohranilo prepoved prodaje Galaxy Taba 10.1 v Nemčiji

Matej Huš

25. avg 2011 ob 17:01:38

Danes se je v Düsseldorfu nadaljeval postopek Appla proti Samsungu. Sprva je sodišče prepovedalo prodajo Samsungovega tabličnega računalnika Galaxy Tab 10.1 po EU, ker je bil preveč podoben Applovemu zaščitenemu iPadu 2 (dizajn je namreč Apple registriral pri Urad za harmonizacijo na notranjem trgu EU). Kasneje je sodišče ugotovilo, da nima pristojnosti za vseevropsko odločitev, zato je začasna odredba obveljala le v Nemčiji.

Po urniku se je postopek nadaljeval danes, ko sta se pred sodiščem prvikrat soočila Apple in Samsung. Razprava se je vrtela predvsem okrog vprašanja, ali so Applovi dokazi zaradi suma ponarejanja verodostojni. Čeprav je Galaxy Tab ožji in daljši od iPada 2, kar je Apple poizkušal prikriti na dokaznem gradivu, je sodišče ocenilo, da je podobnost dovolj velika, da začasna odredba ostane v veljavi.

To pomeni, da je prodaja Galaxy Taba v Nemčiji še vedno prepovedana. Spomnimo, da je včeraj Apple v ločenem postopku pred nizozemskim sodiščem dosegel prepoved prodaje Samsungovih pametnih telefonov v nekaterih evropskih državah, ker so preveč podobni iPhonu. Postopek pred düsseldorfskim sodiščem pa se bo sklenil 9. septembra, ko bo znana dokončna usoda Galaxy Taba v EU.